NRK Meny
Normal

Maida til topps i London

Med film fra Finnmark gjorde Maida Hals rent bort i London - og reiste hjem med pris for beste internasjonale musikkvideo.

Filmstudio

Testing av speil i studio i Kautokeino før opptak

Foto: Privat

Filmskaper Maida Hals er til daglig knytta til Verk i Hammerfest. I fjor stakk hun av med prisen for beste film på en workshop i Mexico. En film produsert på 100 timer. Og i helga gjorde hun det igjen. Musikkvideoen for nordlandsartisten Eline Thorp fra Hamarøy ble beste internasjonale film på London Independent filmfestiva.

Se videoen her:

– Etter at jeg flytta til Hammerfest har det løsna skikkelig, forteller den fornøyde filmskaperen.

Maida Hals

Filmskaper Maida Hals

Foto: Privat

Lettere i nord

For fotografen og filmskaperen kom til Hammerfest og jobb ved Verk, som er et galleri og kompetansesenter for kunst for et knapt år siden. Etter det har karrieren blitt noe helt annet enn hun kunne drømme om.

– For min del har det at jeg flyttet til Hammerfest betydd enorm mye. Jeg føler at jeg får bedre ro og frihet til å jobbe med det jeg har lyst til. Dessuten tror jeg faktisk det er lettere å bli sett enn i Oslo, sier hun.

– Det skal veldig mye til for å bli lagt merke til der, erkjenner hun.

Nordnorsk tvers gjennom

Filmen som gikk til topps i London er et resultat av et musikkvideoprosjekt gjennom Nordnors Filmsenter, der artister har kjempet om å få laget video til sin musikk.

– Opptakene til filmene er gjort i Kautokeino, artisten er fra Nordland og filmen er produsert av Verk i Hammerfest, sier hun.

Filmpris

Synlig bevis på suksessen

Har du mer spennende på gang?

Ja, definitivt. Jeg skal blant annet lage dokumentarfilm om den skoleklassen fra Akkarfjord på Sørøya som er invitert til Oslo 17. mai. Og i tillegg jobber jeg med et fiksjonsmanus innimellom en del oppdragsfilm, forteller hun.

– Hvordan er det å finansiere film i Nord-Norge?

– Nå har ikke jeg holdt på mer enn et knapt år, og vet ikke hvordan det har vært over tid, men folkene ved Nordnorsk filmsenter er jo veldig hjelpsomme, og de som ellers jobber med kulturformidling er flinke folk, sier Hals.