NRK Meny
Normal

Magesjau på Midnatsol

Viruset på hurtigruta Midnatsol gir seg ikke - 100 passasjerer registrert smittet.

 

M/S Midnatsol
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Nesten 100 personer som har reist med Hurtigruteskipet M/S Midnatsol er nå smitta av det man tror er NORO-viruset.

Viruset gir diare og oppkast.

 

Rundt 50 passasjer og ansatte på hurtigruteskipet Midnatsol hadde fått kraftig magesjau da skipet klappet til kai i Tromsø lørdag.

I går kveld kunne kaptein Arild Hårvik bekrefte at flere er blitt syke, og at tallet nå er oppe i nesten 100 syke passasjerer.

 

Både Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har vurdert saken på skipet, og fant ikke noe å sette fingeren på etter at mange av de 600 passasjerer ble rammet av kraftig magesjau.

 

- Det er et såkalt luftbåret magevirus som har kommet inn på skipet utenfra, sier driftsdirektør i Hurtigruten Torkild Torkildsen til VG Nett.

Sykdommen varer i rundt 24 timer, og lar seg vanskelig behandle. En sykepleier bisto de som er rammet så langt det var mulig. Seks passasjerer var så syke at de måtte holde sengen.

 

Smittevernoverlege i Tromsø, Glenn Severinsen, omtaler NORO-viruset som svært smittsomt. Han er derfor skeptisk til at skipet i dag tar ombord 200 nye passasjerer.

 

Smittevernlegen sier også at dersom man ikke får kontroll med sykdommen ombord, så må man vurdere mer drastiske tiltak som å desinfisere hele hurtigruteskipet Midnattsol. Og at ingen nye passasjerer ikke får komme ombord før smittefaren er over.

Forholdene på hurtigruta skal vurderes på nytt når den ankommer Tromsø onsdag.