Mads Gilbert: – Vi er fortvilet

Med klump i halsen snakker en tydelig preget Mads Gilbert om hvordan det føles å ikke kunne gå inn å lete etter de fire savnede etter skredet i Troms.

Mads Gilbert

PREGET: Klinikkoverlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge Mads Gilbert frykter det kan ta tid å finne personene som er savnet i et snøskred i Tamkokdalen i Balsfjord.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

– Jeg tror jeg snakker på vegne av alle letemannskaper og medisinske innsatsmannskaper når jeg sier at vi er fortvilet, sier klinikkoverlege Mads Gilbert.

Siden onsdag har fire skikjørere vært savnet i Tamokdalen i Troms, der det har gått flere snøskred. Dårlig vær hindrer mannskaper å gå inn i området, og søke etter dem.

– Ventestresset er overveldende, men vi er nødt til å tenke sikkerhet for mannskapene. Vi kan ikke tillate at ulykken og tragedien blir større enn den allerede er, sier Gilbert.

Den erfarne akuttlegen fremstår tydelig preget av situasjonen.

Minnene går seks år tilbake i tid. Ved Tromdalen-skredet på Senja i 2013 gikk det over to uker før de tre omkomne kunne graves frem fra de enorme snømassene.

– Dessverre kan vi få en tilsvarende situasjon nå. Tromdalen-ulykken var en forferdelig påkjenning for familiene, sier Gilbert.

Skred i Tamokdalen

VENTER PÅ BEDRE VÆR: Politiet har ennå ikke vurdert området som trygt. Redningsmannskap, her fra Norsk Folkehjelp, må vente på å gå inn i området.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Minimale sjanser

En av svært få som har vært i området Tamokdalen etter skredene onsdag, er Lars Gøran Andersson, avdelingsoverlege på AMK. Han var der i helikopter.

 Lars-Jøran Andersson

VANSKELIGE FORHOLD: Lars-Jøran Andersson forteller om vanskelige forhold for helikopter i Tamokdalen.

Foto: Hans Andreassen / NRK

– Vi fant flere snøskred, og fikk god oversikt over de flatene som var tilgjengelig. Der kunne vi ikke se noen spor av personer eller utstyr. Det var krevende å være i området med helikopter, for da vi fløy lavt inn mot fjellet dro helikopteret opp masse løssnø, sier han.

Gilbert tror det fortsatt er mulig å finne overlevende – men:

– Sjansene for å overleve i timevis er minimale. Man kan være beskyttet av terrenglommer, eller man kan være skadet og ligge i overflaten. Men overflatesøk har ikke vist noen funn, så sjansene for å overleve er små. Men inntil videre opprettholder vi håpet, og fortsetter å lete, sier han.

TAMOKDALEN: Området de fire er savnet ligger i Balsfjord kommune i Troms.

Pårørende til Tromsø

De fire savnede skikjørerne, tre menn og en kvinne, er fra Finland og Sverige. Noen av familiene kommer til Tromsø torsdag kveld, der planen i første omgang er å reise videre til nær skredområdet.

Ordfører i Balsfjord Gunda Johansen

I BEREDSKAP: Ordfører Gunda Johansen i Balsfjord sier kommunen er i beredskap.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Vi kan bare ane hvordan familiene til de fire savnede har det. Vårt andre fokus, ved siden av å ha fullt trykk på letningen, er å ha et godt apparat som tar imot og følger familiene til søksområdet. Og gir dem den psykososiale støtten som vi alle har behov for i en slik situasjon, sier Mads Gilbert.

Tamokdalen ligger i Balsfjord, som er nabokommune med Tromsø. Både Tromsø, Lyngen og Balsfjord kommuner har kriseteam, med lokale leger og annet fagpersonell.

Ordfører i Balsfjord, Gunda Johansen, sier kommunen er i beredskap, og klar til å ta imot de pårørende:

– Det er naturlig og en plikt for kommunen og ivareta særlig pårørende, hvis man mistenker at man har en alvorlig ulykke, sier hun.

Leteaksjon Tamokdalen

MULIG ULYKKE: Et ambulansehelikopter fra Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø ble satt inn i søket.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

MER OM SAKEN: