Mads Gilbert på Svalbard: – Det var et brutalt skred

Klinikkoverlegen og et team fra sykehuset i Tromsø var tilfeldigvis på Svalbard da skredet gikk.

Montasje: Mads Gilbert på Longyearbyen sykehus

Mads Gilbert forteller at det ble slått full katastrofealarm ved Longyearbyen sykehus, hvor et team fra UNN tilfeldigvis var på kurs.

Foto: Mads Gilbert

– Vi hadde et kurs i akuttmedisin her, som har vært planlagt lenge. Vi var i gang med trening i hjerte- og lungeredning med sykehusets stab da alarmen gikk, sier Gilbert til NRK.

Når han ser ut av vinduet fra sykehuset ser han tydelig hvilke krefter som har vært i sving.

– Det er bolighus av tre, som heldigvis står på pæler, som har flyttet på seg av raset. De er delvis knust. Folk har tatt seg ut av vinduer og flere boliger er truffet. Biler og skutere er kastet veggimellom av snømassene. Det er nok en påminnelse om hvor brutale krefter det er i et snøskred, og hvor lite vi har å stille opp med.

Det ble slått full katastrofealarm ved Longyearbyen sykehus, men så langt er det ingen meldinger om skadde eller savnede personer.

Til NRK sier Hovedredningssentralen like før klokka 14 at selv om ingenting tyder på at skredet har rammet liv og helse, vil de være forsiktige med å konkludere. Det har ennå ikke vært mulig å gjennomsøke hus på grunn av de enorme snømassene.

– Forrykende uvær

Mannskaper fra HRS er i beredskap på Tromsø lufthavn, og vil bli sendt til Svalbard dersom lokalmyndighetene ber om det.

Mads Gilbert forteller at det er god kontroll på Longyearbyen sykehuset.

– Men det er et stort ras, et brutalt ras, som har tatt den øverste husrekka opp mot Vannledningsdalen. Det var folk i husene, men som heldigvis kom seg ut. Det er et forrykende uvær her, det har blåst liten storm og det er tette snøbyger.

Gilbert som er klinikkoverlege ved akuttmedisinsk klinikk på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), beskriver situasjonen som dramatisk.

– Men svalbardianerne har kontroll. De har gode planer, har øvd godt og vi er svært glad for at vi får være en del av beredskapen.

Flere områder evakuert

Fokus nå er ifølge Gilbert evakuering av boligområdene, og å holde folk unna rasutsatte områder.

Flere områder i Longyearbyen er nå evakuert. Ifølge Sysselmannen er hele vei 222, 224, 226, 228 og øverste rekke i vei 230 evakuert.

– Alle stikkveier i Hilmar Rekstenvei fra og med vei 222 til 228, inkludert Perleporten, samt øverste rekke av vei 230 er sperret.

Øvrige boliger og veier er på nåværende tidspunkt ikke evakuert eller stengt.

– Det er foreløpig ikke adgang til de evakuerte områdene for å hente ut eiendeler eller lignende, opplyser Sysselmannen.