Må vente på ferga i to døgn

Fastboende og turister må vente opptil 48 timer på bilferga i Loppa.

Alt for dårlig, mener lokalbefolkningen. De spør nå fylkeskommuen om hvordan de skal kunne skape nye næringer under slike forhold?

- Fylkeskommunen oppfordrer ikke akkurat til å bo i distriktene, med denne ordningen, sier Berit Land, leder av Bergsfjord og Langfjordhamn utviklingslag.

Vanskelig for turister

Dersom du en tirsdag har vært i Alta for å handle, og planlegger å være med ferga fra Øksfjord til Bergsfjord, bør du være tidlig ute. Spesielt om sommeren er det en fare for at ferga er full, og da går ikke neste ferge før 48 timer senere.

Loppa Kommune har mottat omstillingspenger fra fylkeskommune for å skape alternativer til fiskeindustri. Et populært alternativ er reiseliv, men det er umulig å få til i dag, mener Berit Land.

- For å få turister hit, forventer jo de at skal komme frem den dagen de har planlagt og ikke 24 timer etterpå. Samme gjelder når de skal tilbake, hvor de heller ikke vil vente et eller to døgn ekstra for å komme seg hjem, sier hun.

Vil bedre tilbudet

Mens FFR leverer buss og båttransport til de fleste områdene i fylket, er det opp til fylkeskommunen å bestemme rutene. Og samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi innser at de må gjøre noe med tilbudet.

- Det er ikke et godt nok tilbud, og jeg er dialog med loppasamfunnet for å finne bedre løsninger enn det vi har i dag. Det som er situasjonen i Loppa er iallefall det at de har en dag i uka hvor det ikke går ferge, og det har vi lovt å se på, sier Holm-Varsi.

Nye ruter til høsten

Et båtruteutvalg har nå laget et forslag nye fergeruter i Vest-Finnmark, og de nye rutene vil være klare til høsten.

- Det vi har sagt til folket i Loppa er at de iallefall ikke skal få et dårligere tilbud enn tidligere om vi gjør endringer.

- Vil dere gjøre endringer?

- Ja, det regner jeg med. Det ser ikke ut til at det er noen annen utvei.