NRK Meny
Normal

Må sende pasienter videre på grunn av virusutbrudd

På medisinsk avdeling ved UNN Harstad er det nå satt i verk flere tiltak for å begrense smitten av Noro-viruset. Både pasienter og ansatte har fått oppkast og diaré.

UNN Harstad

UNN Harstad har isolert flere pasienter etter et Noro-utbrudd.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Det dreier seg om færre enn tjue personer totalt. De syke pasientene blir isolert på én halvdel av avdelingen. Vi har svært lav terskel for å sende hjem ansatte som har det minste tegn på viruset, sier smittevernoverlege Richard Slubowsky ved UNN Harstad.

– Pasienter som har delt rom med andre pasienter som har blitt syke, blir holdt igjen i to dager før de kan forlate sykehuset. Vi leter etter smittekilden på sykehuset, og gjør hva vi kan for å unngå spredning til andre avdelinger eller ut,

Fredag ble et Noro-utbrudd ved medisinsk sengepost på Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad kjent.

norovirus

Oppkast og diaré i to-tre dager er det som kjennetegner Noro-viruset. Ved UNN Harstad har utbruddet pågått i en uke, men smitten er begrenset til en avdeling.

Foto: privat foto

Pasienter som normalt ville ha blitt lagt inn på medisinsk avdeling i Harstad, blir nå lagt inn i Tromsø eller Narvik.

Pasienter som ellers ville blitt overført til denne avdelingen fra andre sykehus eller institusjoner, blir værende der de er, eller sendt til andre steder.

I helt spesielle tilfeller, eller i akutte situasjoner der Harstad er nærmest, blir pasienter tatt imot.

Håndhygiene viktig

Smittevernoverlege Richard Slubowsky anmoder pårørende om å begrense sine besøk på sykehuset så lenge utbruddet pågår.

– For pasienter som er svært syke fra før, kan Noro-viruset være alvorlig. Derfor ønsker vi å begrense det mest mulig. Nå har utbruddet pågått i en uke, og er vi heldige, er det snart over for denne gang. Men det kan også ta uker før vi har det under kontroll, sier Slubowsky.

Besøkende oppfordres til å være ekstra nøye med håndvasken. Såpe og vann er det mest effektive middelen for å forhindre spredning av viruset. Desinfeksjonsmiddel som inneholder alkohol, hjelper ikke like godt. Noro-viruset er nemlig resistent mot alkohol.

– Vi var veldig raske med å sette inn tiltak, derfor har vi greid å holde viruset på avdelingen. Hver dag har vi møter med smitteavdelinga i Tromsø der vi diskuterer saken, sier smittevernoverlegen.