NRK Meny
Normal

Må se langt etter naturlig snø – likevel satser de på å åpne alpinanlegget rekordtidlig

Lenger sør i landet har de allerede åpnet skiløypene, mens i Troms er det regn og plussgrader. Likevel har Tromsø Alpinpark tro på rekordtidlig åpning.

Rune, Olav og Jesper Kufaas

Tre generasjoner Kufaas er involvert i Tromsø Alpinpark: Daglig leder Rune Kufaas, ildsjel Olav Kufaas og driftssjef Jesper Kræmer Kufaas.

Foto: Tove Jensen / NRK

De siste dagene har det vært lite som minner om vinter i Tromsø. Og ifølge yr.no ser det ut til å fortsette med plussgrader og gråvær også de kommende dagene.

Kanskje er du en av dem som bekymrer deg for om det blir hvit jul i det hele tatt?

Ifølge Rune Kufaas skal du i alle fall finne snø og vinterføre i Tromsø Alpinpark i god tid før ribba settes i ovnen.

– Vi satser på å åpne bakkene før jul til tross for det milde været.

Tok over «tapsprosjektet»

Det har nå gått ett år siden Tromsøs eneste alpinsenter gikk konkurs med en gjeld på over fire millioner kroner.

Tromsø kommune kjøpte anlegget for 3,3 millioner kroner, for å leie det ut til driftsselskapet Tromsø Alpinpark AS som ble opprettet av Tromsø Slalåmklubb.

Dette var starten på det daglig leder Rune Kufaas mener kan bli byens eget skiparadis.

Ikke bare jobbes det på spreng for å forlenge sesongen i begge ender, utstyret og løypene har blitt og skal bli bedre enn det noen gang har vært.

– Det første vi gjorde var å ansette en person som har hatt ansvar for å legge til rette for at anlegget kan åpne så raskt som mulig i god stand, sier Kufaas.

Sønnen Jesper Kræmer Kufaas, som tidligere har vært en meget dyktig alpinkjører, jobber i dag som driftsansvarlig.

Åpning før jul

Tromsø alpinpark helikopter

Helikopteret svever høyt over for å bistå med snøkanonene i Tromsø Alpinpark.

Foto: Tove Jensen / NRK

Alpinanlegg over hele landet åpner sesongen rekordtidlig i år, og det er noe den daglige lederen håper også skal gjelde Tromsø.

I dag er det bare barneløypa som har kunstig snøproduksjon. Snøkanonene har produsert snø i store mengder og de ansatte har hatt full overhaling på heiser og annet utstyr i anlegget. I tillegg jobber de med å plassere ut kummer i løypa. Disse bidrar blant annet med vann slik at de kan flytte snøkanonene igjennom alle bakkene.

Et stort løft for byen

De har produsert tusenvis av kubikk med snø allerede, men kanonene kan ikke stå på når det er plussgrader.

– Selv om det både er flere plussgrader og regn så har ikke snøproduksjonen vært forgjeves, den kunstige snøen ligger kompakt i hauger som holder minusgrader.

I tillegg til at Rune Kufaas har sønnen i drift i bakken, så er også hans far, Olav Kufaas en trofast medhjelper. Pensjonisten var en av ildsjelene som fikk etablert anlegg i Kroken i 1971, da boligutbygging satt en stopper for byens første skianlegg i Tromsdalen.

– Det som skjer i Kroken nå er et stort løft for både sporten og byen, sier Olav Kufaas.

Han gir også mye ros til alpinklubben og foreldrene for all jobben som er blitt gjort for å få anlegget åpnet og i god stand.