NRK Meny
Normal

Svalbards best besøkte kulturminne må reddes på tørt land

Et av Svalbards mest besøkte kulturminner skal nå reddes bort fra sjøen som kryper stadig nærmere.

Villa Fredheim

Villa Fredheim i vinterskrud. hytta kommer stadig nærmere skrenten ved Tempelfjorden.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Hilmar Nøis

Hilmar Nøis fotografert i Sassen, med Fredheim i bakgrunnen.

Foto: AAGE STORLØKKEN / AKTUELL / SCANPIX

– Hytta er truet av stranderosjon og dersom ikke noe blir gjort i løpet av kort tid, kan man risikere at den ramler ut i sjøen, sier kulturminnerådgiver Hans Olav Stegarud hos Sysselmannen til NRK.

Mens målinger i 2012 viser at hytta ligger 8,5 meter fra strandkanten, er det i år målt en avstand på bare 6 meter fra hytta til skrenten end mot tempelfjorden, skriver Sysselmannen på sinne nettsider.

Overvintret på Fredheim mange år

Villa Fredheim var i mange år hjemmet til fangstmann Hilmar Nøis fra Andøya, som til sammen overvintret 37 ganger på Svalbard, første gang i 1909.

Fangsthytta Fredheim

Villa Fredheim ligger ved Tempelfjorden, rundt fem mil fra Longyearbyen.

Foto: Norsk Polarinstitutt

I 1927 flyttet Nøis inn i den nybygde Villa Fredheim. I hytta skulle han overvintre hele 19 ganger. På Fredheim bodde også Nøis sin første og andre kone i perioder.

Flere av barna hans tilbrakte deler av barndommen i hytta som ligger i Sassendalen ved Tempelfjorden på Spitsbergen.

Bruker et år på flytting

Arbeidet med å flytte Fredheim begynner i år, men først til neste høst vil fangststasjonen igjen kunne ta imot gjester.

Det første trinnet, der hytta blir løftet løs fra grunnen, plasseres på et midlertidig fundament og gjøres klar til flytting.

Neste år skal Villa Fredheim flyttes 35 meter lenger inn på land, på trygg grunn. Også en utedo og ei mindre nødbu skal flyttes.

– Har høy verdi

– Fredheim er viktig å bevare den har høy kildeverdi og bruksverdi. Den er mye i bruk og et viktig historisk dokument over overvintringsfangsten på Svalbard, sier Stegarud.

Også den eldste delen av fangststasjonen i Sassen, «Danielbu» fra 1911, har måttet bli reddet fra sjøens utgravinger av strandlinjen. Den ble flyttet bort fra strandkanten i 2001, skriver Sysselmannen.

Fredheim og de tilhørende bygningene ble solgt til Staten da Hilmar Nøis flyttet ned fra Svalbard. Alle bygningene er automatisk fredet, og det er Sysselmannen som er ansvarlig for å bevare dem for framtiden.

Fredheim åpnes for besøkende flere ganger gjennom vintersesongen, og blir også brukt til overnatting. Blant annet loddes hytten ut blant de av Longyearbyens befolkning som vil feire hyttejul på Svalbard.