NRK Meny
Normal

Må bygge nytt for å ta vare på utskrivingsklare pasienter

Et midlertidig helsehus kan bli en del av løsningen for å kunne tilby utskrivningsklare pasienter et sted å være etter sykehusbehandling.

Eldre kvinne med rullator

Tromsø kommune planlegger å bygge et eget helsehus for utskrivingsklare pasienter.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I dag har ikke Tromsø kommune plass til flere pasienter, og får sterk kritikk fra fylkeslegen i Troms. Han mener kommunen er kraftig på etterskudd.

Ifølge Kristian Wilsgård, politisk rådgiver for byråden for helse og omsorg, jobber de hardt med å finne en løsning på utfordringene.

– I begynnelsen av juli skal byrådet behandle et forslag om å bygge et midlertidig sykehjem, eller helsehus, som de kaller det. Dette skal være et modulbygg som skal plasseres like ved UNN, sier politisk rådgiver for byråden for helse og omsorg, Kristian Wilsgård.

Ifølge Wilsgård kan et slikt modulbygg, når utredningen er gjort, reises i løpet av et knapt år.

– Dette vil langt på veg løse de mest akutte problemene, sier han.

– Meget utfordrende

– Det har vært meget utfordrende å ta imot de utskrivningsklare pasientene fra Universitetssykehuset. Pasientene er sykere enn tidligere og krever mer kompetanse, sier politisk rådgiver for byråden for helse og omsorg, Kristian Wilsgård.

Han sier videre at kommunen i løpet av de siste årene tross alt har opprettet 40 nye plasser.

– Det tilsvarer et lite sykehjem, men det viser seg at selv det er ikke nok, sier Wilsgård.

– Dårlig bruk av skattepenger

Ifølge ledelsen på UNN er det svært uheldig at kommunen ikke klarer å ta imot de utskrivningsklare pasientene. I likhet med fylkeslegen i Troms, Svein Steinert, er de bekymra for at dette også vil gå ut over pasientene på sykehuset.

– Det er klart vi kjenner presset. Sykehuset er inne i en stor omstillingsfase og det kan føre til enda færre sengeplasser og ytterligere trykk på oss, sier Steinert.

Fram til mai betalte Tromsø 7,2 millioner kroner i dagbøter for pasienter de ikke klarer å gi en plass ute i kommunen. Beregninger viser at dette beløpet kan øke til rundt 20 millioner i løpet av året.

– Er ikke dette dårlig bruk av folks skattepenger?

– I høyeste grad. Derfor er det viktig for oss å få på plass nok sengeplasser så fort som mulig.