NRK Meny
Normal

«Politikere må bli rakettforskere for å forstå»

Jeg har møtt noen sjeler som journalist. Noen gjør mer inntrykk enn andre, skriver NRKs Kristine Østvold.

Kommentar:

Are heter han, ja egentlig ikke, men i dag kaller vi han det.

10 år på kjøret

Han er ung, men fryktelig gammel etter minst 10 år på kjøret. Han har mistet kontakten med familien, kanskje like greit i dette tilfellet. Gode venner ga ham opp etter to år, og Are har bare på et par skolebilder fra barne- og ungdomsskolen.

Are blir rusfri, og fortsetter med det så lenge han er under behandling. Innenfor institusjonens fire vegger er det bare rusfrie folk, rammene er trygge og gode. Det er klare regler og rutiner. Han lykkes, han trives.

Etter ett år på institusjon skal han ut i verden som rusfri. Der har han ikke vært på minst 11 år.

Og det er nå jeg lurer på dere politikere som ikke forstår. Ettervern er helt avgjørende for om folk som Are skal klare seg.

Svært kompetente fagfolk som jobber med rus og psykiatri varsler nå Fylkesmannen, og videre opp til Stortinget om den problematiske boligsituasjonen i Tromsø. Dette har rusmisbrukernes egne organisasjoner gjort i mange år.

Ettervern er behandling

Are har ingen dobbeltdiagnose. Hvor vanskelige er det ikke da for de svakeste svake å klare overgangen fra institusjonen til hverdagslivet utenfor.

For å ha det helt klart: Ettervern er altså behandling, støtte og kontroll for folk som skrives ut fra institusjon. Målet er å lette overgangen til et normalt samfunnsliv og hindre tilbakefall.

Tromsø kommune mangler botilbud til mange utsatte grupper. Tilbudene er for få og dårlige. Derfor flytter pårørende ut for at barna deres skal flytte inn. Det går sjelden bra.

Are er blant de få heldige. Han forteller meg at uten Brukerbasen i Tromsø, som han nå bor på, ville han vært på kjøret igjen. Her kan han få hjelp – ikke minst – til å tenke lettere tanker når livet er tungt.

Alle som jobber her er tidligere rusmisbrukere og har en unik kompetanse som Are trenger. Og det er ingen rusa kompiser i nærheten, tilbudet er selvfølgelig rusfritt.

Enestående tilbud

Brukerbasen er enestående, dessverre. Du finner ikke noe lignende andre steder her i landet. Huset er likevel langt ifra sikra en framtid.

Hvor smart og utdanna må de være, hvor mange forskningsrapporter og erfaringsbaserte historier må til for at de som bestemmer skal forstå.
Et sted som Brukerbasen er helt nødvendig for at tidligere rusbrukere eller fengselsfugler skal klare overgangen til hverdagslivet uten å sprekke.

En bolig utenfor et rusbelasta miljø må kunne være et minstekrav.