Hopp til innhold

Her koster det 25 kroner å komme inn

Turistnæringen i Sør-Varanger synes det er flaut at kundene deres må betale inngangspenger om de vil besøke kirkene i kommunen.

Kong Oscar IIs kapell

Kong Oscar IIs kapell i Grense Jakobselv er et kirkebyggene som turistene som kommer til Sør-Varanger må betale for å komme inn i. Turistnæringen mener det er flaut.

Foto: Ole-Marius Aune Sandmo / NRK

Et besøk til et kirkebyggene i kommunen er noe av det turistnæringen i Sør-Varanger kan tilby sine kunder. Pågangen av skuelystne turister har imidlertid vært så stor at menighetsrådet i kommunen har sett seg nødt til å kreve penger for besøkene.

Sør-Varanger Avis skriver i dag at turistnæringen nå har fått nok av den to år gamle avgiftsordningen.

– Jeg synes det flaut og vi forteller ikke turistene at de må betale, vi baker det inn i prisen, sier Monica Raab i selskapet Pasvikturist til avisa.

– Får ikke det vi betaler for

Den opprinnelige prisen for et kirkebesøk i Sør-Varanger var 500 kroner for en gruppe turister, men siden i fjor har selskapene betalt 25 kroner per hode. Raab fikk nok da hun og en gruppe på 50 turister nylig møtte stengt dør i kapellet i Neiden.

– Når vi møter stengte dører risikerer vi erstatningskrav fra turistene.

– Jeg kan ikke skjønne hva vi betaler for. Og det er spesielt frustererende når vi ikke får det vi betaler for, sier Raab.

Må vaske etter turistene

Private kan fortsatt besøke kirkene i Sør-Varanger uten å betale for det, og kirkeverge Wenche Dervola sier det også gjelder turister som ønsker å besøke byggene på egen hånd.

– Når det er organiserte turer tar vi 25 kroner per person. Dette er midler som går til driften. Vi må jo vaske etter dem, noen bruker toalett og det blir utgifter for oss, sier hun.

Vet ikke hvor vanlig det er med betaling

Hvor vanlig det er å ta seg betalt for å besøke kirkebygg rundt om i landet har ikke den Den norske kirke oversikt over.

– Det er den enkelte menighet som eier sin egen kirke. Menighetsrådet og staben avgjør sammen hva som skal foregå i den enkelte kirke. Det er vanskelig for meg sentralt å svare på hva som er vanlig, sier kommunikasjonsrådgiver i Den norske kirke Siv Thompson til Sør-Varanger Avis.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark