Bråket rundt Lysbakken splitter SV i Finnmark

Fylkeslederen i Finnmark SV reagerer kraftig på at partiets lokalpolitikere i Alta uttrykker mistillit til Audun Lysbakken.

Lysbakken

Fylkeslederen i Finnmark SV reagerer kraftig på at partiets lokalpolitikere i Alta uttrykker mistillit til Audun Lysbakken.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Tommy Berg

Tommy Berg i Alta SV mener landsmøte til SV bør utsettes.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Mens man i Finnmarks største kommune Alta mener landsmøtet bør utsettes til bråket rundt Lysbakken er over, mener lederen i fylkespartiet i Finnmark at episodene fra Lysbakkens departement er til å leve med, og mener Alta-politikerne er ukollegiale.

I morges sa Tommy Berg i Alta SV til NRK at landsmøtet i SV ikke kunne velge en leder som har en gransking hengende over seg.

– Det ser ikke bra ut utad. SV har vært rettferdighetspartiet og så gjør man en slik brøler. Det er rett og slett trist, sier Berg.

Ødelagt omdømme

Han mener statsråd Audun Lysbakken og statssekretær Kirsti Bergstø har ødelagt partiets omdømme når de lukker tilskuddsprosesser og gir penger til sine egne.

– Poenget er det at når du sitter i et departement, så er offentlighetsprinsippet det viktigste. Da skal ikke mailkorrespondanse være skjulte eller legges i en skuff. Det kan ikke være lettvinte løsninger – slik drifter vi ikke Norge, sier han.

Han mener det hele vitner om slurv.

– Og dumskap. Lettvinte løsninger straffer seg til enhver tid. Disse midlene som har gått til vold mot kvinner eller til opptrening av selvforsvar. Det kan være at Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon eller ”Stopp volden” kunne tenke seg å søke på dem. Alle må få muligheten til å søke slike midler, sier han.

Reagerer på kritikk fra partikamerater

Johnny Ingebrigtsen, leder Finnmark SV, reagerer på den harde kritikken som kommer fra egne rekker.

– Når statsråden på vegne av seg selv og alle andre har innrømmet feilen, så synes jeg det er uakseptabelt og ukollegialt å få en slik kritikk fra egne partikamerater. Mye av dette er hausset opp av media, og det er mye som er kommet fram som det ikke er hold i, sier han.

Takhøyde for egen kritikk?

Johnny Ingebrigtsen

Johnny Ingebrigtsen, leder Finnmark SV, reagerer på den harde kritikken som kommer fra egne rekker.

Foto: Knut Åserud

Lederen i Finnmark SV synes lite om at egne partifeller krever avgang fra egen statssekretær.

– Det hører ikke hjemme noe steds. I beste fall er det ubetenksomt, for sånn behandler man ikke hverandre. Jeg reagerer kraftig på kritikken fra egne partifeller, og synes det er helt bak mål.

– Er det ikke takhøyde i SV for å kritisere egne partifeller?

– Det som er det rare her er at den styggeste og hardeste kritikken kommer fra egne. Opposisjonen går ikke så langt, heller ikke media. Vi skal ha takhøyde, men det henger ikke på greip. Slike saker venter man til man har fått alle fakta på bordet, sier han.

– Er SV i Finnmarks splittet på grunn av denne saken?

– Nei, som fylkesleder synes jeg ikke det og har ingen signaler om. Men jeg reagerer på vegne av hele Finnmark SV på det noen få medlemmer har gått ut med.

– Utsett landsmøte

I løpet av de neste ukene skal kontroll og konstitusjonskomiteen i Stortinget finne ut hva som har skjedd i Lysbakkens departement.

For Tommy Berg i Alta er det ikke godt nok om landsmøtet velger en leder uten at ledelsen er renvasket først. Landsmøtet må i så fall utsettes.

– Ja, det bør det, så lenge man ikke sitter med all informasjon på bordet. Det tror jeg mange SV-ere rundt om i Norge er enig i. Det må være bedre å bli valgt som leder i SV å være renvasket enn å bli valgt og ikke være renvasket, mener Berg i Alta SV.

-