Normal

Lungesyke Asbjørn: – Jeg merker allerede at kroppen stivner til

I januar ble rehabiliteringstilbudet deres fjernet. Mens de venter på et nytt tilbud, blir lungepasientene i Tromsø bare dårligere.

Lungepasienter

Lungepasientene Asbjørn Olsrud (til venstre), Randi Klokkervold og Marte Mathiassen savner et tilbud.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Treningen var en ting. Her fikk vi et tilbud som var tilpasset var tilstand og som var godt for oss. Men det tilbudet vi hadde var så mye mer. Det var en plass vi kunne møtes, og det var en plass vi kunne få oppfølging av lege innimellom, sier Asbjørn Olsrud.

– Jeg merker allerede etter noen måneder uten et tilbud, at kroppen min har stivnet til.

Han lider av emfysem, og har vært til behandling på lungerehabiliteringen på St. Elisabeth-senteret i Tromsø, i regi av Universitetssykehuset Nord-Norge.

I desember vedtok UNN å legge ned tilbudet, og fra 1. januar sto rundt 45 og 50 pasienter uten et rehabiliteringstilbud.

– Vi måtte kutte opp mot fire millioner kroner. Alternativet vårt var å legge ned antall senger. Vi gjorde det vi kunne gjøre for å følge de direktiver vi hadde fått. Det er beklagelig for de pasientene det går ut over, sier Ulf Aasebø, avdelingsoverlege på lungeavdelingen ved UNN til NRK.

Blir sittende hjemme

Trygve Nilsen lider av KOLS. Han får surstoff fra en beholder han må bære med seg nesten overalt hvor han ferdes.

– Jeg bor langt unna St. Elisabeth-senteret, men jeg gjorde alt for å komme meg hit én gang i uka. For meg er det vanskelig å drive med alternativ opptrening. Jeg har ikke et treningssenter i nærheten, sier Nilsen.

Bli med når lungepasientene på UNN trener sammen med Marijke Risberg.

Bli med på en treningsøkt med fysioterapeut Marijke Risberg.

Usikkerhet rundt tilbudet

Trond Brattland

Kommuneoverlege Trond Brattland ønsker å gi lungepasientene et tilbud, men har foreløpig ikke penger.

Foto: Petter Strøm / NRK

UNN er i gang med arbeidet for å få på plass et kurstilbud for å gi lungepasienter nødvendig opplæring i starten av behandlingen. Men den langvarige oppfølgingen hviler det fortsatt usikkerhet rundt.

Ifølge Ulf Aasebø er disse pasientene et kommunalt ansvar, men Tromsø kommune har vært tydelige på at de ikke har penger til å håndtere disse pasientene.

– Det er en litt uheldig timing på dette. Sykehuset har startet å rydde opp i sine oppgaver, men vi har per i dag ikke midler til å håndtere disse oppgavene, sier kommuneoverlege Trond Brattland.

7. mai skal regjeringen offentliggjøre Primærhelsetjenestemeldingen, som blant annet forventes å si noe om hvor store summer som skal gis til rehabilitering i form av en varslet plan for trappe opp arbeidet med rehabilitering.

– Før de eventuelle pengene kommer, kan ikke vi ta over dette rehabiliteringstilbudet. Men vi har håp om at vi kan gjøre det til neste år, sier Brattland.

Lungepasientene ved UNN står nå uten et rehabiliteringstilbud. Når og om de får et nytt tilbud er fortsatt uvisst.