Lover ikke Snøhvit-godkjenning

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan ikke love oljeselskapene grønt lys for å utvinne olje fra Snøhvit-feltet.

Jens Stoltenberg
Foto: Shaun Curry / Scanpix/AFP

Skyhøye oljepriser har fristet Statoil og de andre Snøhvit-utbyggerne til å undersøke om det er mulig å produsere olje i tillegg til gass fra feltet i Barentshavet.

Prøveboringen kan starte alt neste år.

– Hvis det er mulig å utvinne olje fra Snøhvit, må Statoil søke om godkjenning. Det vil være et nytt prosjekt. Søknaden vil bli behandlet som alle andre søknader, hvor vi blant annet må vurdere miljøkonsekvensene, sier Stoltenberg til NTB.

Må søke

Han poengterer at den nye forvaltningsplanen for nordområdene åpner for gass- og oljeutvinning, men at Statoil like fullt må søke.

– Dette er store og viktige beslutninger hvor mange aspekter må vurderes. Det er lenge siden vi sa ja til gassproduksjon fra Snøhvit. Hvis vi også skal akseptere oljeproduksjon, må vi se en konkret søknad, sier Stoltenberg.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken synes Stoltenbergs krav om gjennomgang setter olje- og energiminister Odd Roger Enoksens (Sp) uttalelser om Snøhvit-oljen i et merkelig lys.

Enoksen sier til NRK at han ser positivt på at Statoil ønsker å utvinne olje fra Snøhvitfeltet.

Lover kamp

Haltbrekken mener derimot at oljeutvinning fra Snøhvit vil være et brudd på stortingsvedtaket i 2002, som åpnet for et rent gassprosjekt.

– Dersom det skal utvinnes olje, er det nødvendig med en helt ny konsekvensutredning og stortingsbehandling, sier Haltbrekken til NTB.

Nå lover han kamp mot oljeutvinning utenfor Hammerfest.