NRK Meny
Normal

Lover å se på sikring under Pollfjellet

Statens vegvesen lover å se på om det er mulig å bedre varsling og sikring av veien under Pollfjellet, men forlengelse av tunnelen er ikke aktuelt.

Pollfjelltunnelen i Lyngen

Til tross for at Pollfjelltunnelen skulle eliminere rasfaren, blir veien fremdeles stengt når det er rasfare.

Foto: Laila Lanes / NRK

Rigmor Thorsteinsen

Rigmor Thorsteinsen er avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

Foto: Dan Henrik Klausen

– Jeg skjønner godt at næringslivet får problemer hvis det er sånn at vi stenger veien og folk ikke kommer seg på jobb, sier avdelingsdirektør Rigmor Thorsteinsen hos Statens vegvesen.

Denne uka fortalte vi om næringslivet på Furuflaten i Lyngen som sliter, fordi de taper rundt en million kroner dagen når Pollfjelltunnelen er stengt.

Furuflaten er kjent som industribygda i Troms. De seks-sju bedriftene på stedet omsetter årlig for om lag 300 millioner kroner. Den lille bygda med om lag 300 innbyggere er svært viktig for Lyngen kommune.

Stengt til tross for tunnel

For 30 år siden ble det bygget en tunnel fordi det rasfarlige Pollfjellet for å hindre at veien blir rasstengt. men selv etter at den opprinnelige tunnelen ble utvidet har det gått ras over tunnelåpningen.

Derfor blir veien stengt av Statens vegvesen når det blir rasfare. Dette skjer for fort, ifølge mange i Lyngen.

– Pollfjelltunnelen og området utenfor er blitt en flaskehals for os si hele vinteren og vi gruer oss til vinteren kommer, sier ordfører i Lyngen Sølvi Jensen.

Dyrt å forlenge

Å forlenge tunnelen ytterligere vil koste rundt 70 millioner kroner. Det er det ikke satt av penger til i Troms fylkeskommune sine framtidige planer, opplyser fylkesråd for samferdsel Ivar B. Prestbakmo. Han mener veien må sikres ved varslingstiltak og andre tiltak.

Thorsteinsen lover at Statens vegvesen skal se på hvordan både varsling og sikring kan bli bedre, men legger vekt på at det er vanskelig å varsle ras.

– Det er ikke bestandig ras er like lett å varsle på forhånd. Det handler om å følge med på varslene om generell rasfare, sier hun.

– Først og fremst vil vi nå ha en dialog med både næringsforeninga og Lyngen kommune for å se på mulige rutiner for varsling.