Normal

Lover å bevare dagens skoletilbud

Troms Arbeiderparti lover å beholde alle videregående skoler i fylket de neste fire åra.

Jenter med mobiltelefon

De videregående skolene i Troms har vært truet av sparekniven de siste årene. Før årets valg lover flere parti å la tilbudet være.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Valglogo

Det skjer bare halvannet år etter at partiet, som en del av fylkesrådet, foreslo å legge ned seks skolesteder i Troms.

– Vil ha ro

Cecilie Myrseth

Cecilie Myrseth lover å beholde alle videregående skoler i Troms.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Men fylkespartileder og kandidat som fylkesrådsleder, Cecilie Myrseth mener det nå er viktig å skape ro om skolene.

– Dersom Arbeiderpartiet får tillit og skal lede fylkeskommunen i neste valgperiode, blir det ikke tatt initiativ til noen ny strukturdebatt, sier hun.

Bråk for halvannet år siden

For halvannet år siden ble det en stor debatt om skolestruktur i Troms. Arbeiderpartiet satt i fylkesrådet sammen med blant andre Høyre. Fylkesråd for utdanning, Magnus Mæland fra Høyre la fram et drastisk forslag om omfattende skolekutt i Troms.

Fylkesråder måtte gå

Demonstrasjonstog Harstad

Folk mobiliserte og protesterte mot planene om å legge ned videregående skoletilbud i Troms. Her fra et fakkeltog i Harstad i 2013.

Foto: Nils Mehren / Nrk

Reaksjonene var sterke. Høyres gruppe i fylkestinget sa nei til forslaget. Mæland og hans partikollega Terje Olsen måtte forlate fylkesrådet.

Seinere måtte også Aps fylkesrådsleder Pia Svensgaard forlate vervet.

Resultatet ble det Høyre, Frp, Venstre og Senterparti dannet flertall. Det har ikke blitt nedlagt noe skoler, selv om tilbudene er blitt mye endret i Troms.

Endrer syn

Her forklarer Cecilie Myrseth hvorfor Troms Ap nå endrer syn om skolenedleggelser.

– Nå har det vært mange rundt om endringer på skolene de siste to periodene. Mange utvalg har vært satt ned. Det er foretatt store endringer. Nå er det viktig å skape ro, og få fokus på innholdet i skolen i Troms.

– Tvilende til Ap

Fylkesråd for utdanning Roar Sollied fra Venstre stiller seg tvilende til løftene fra Arbeiderpartiet, på grunn av endringene i partiets holdning fra posisjon til opposisjon, og tidligere forslag om nedlegging.

– Heller ikke dagens fylkesråd har noen planer om å legge ned videregående skoler. Så Arbeiderpartiet er velkommen etter, sier han.

1000 færre elever

Men Troms vil ha 1 000 færre elever de neste fem åra.

Det er også Arbeiderpartiets Cecilie Myrseth opptatt av.

– Det er helt rett at elevtallet går ned i Troms. Men det betyr ikke at vi ikke skal ha skoler rundt om i hele fylket. Det er gjort mange endringer. Vi bør se resultatet av disse endringer før det blir noen ny debatt om skolenedleggelser, sier Cecilie Myrseth i Troms Ap.