NRK Meny
Normal

Gruvedirektør lot håret gro i protest

Gruvedirektør Øystein Rushfeldt nektet å klippe håret før han hadde fått et svar på Nussir-prosjektet i Kvalsund.

Øystein Rushfeldt

Det ble etter hvert en fyldig frisyre for Nussir-direktør Øystein Rushfeldt. Han nektet å klippe håret før regjeringen hadde avgjort gruvesaken i Kvalsund.

Foto: André Bendixen/NRK

Tirsdag kunne endelig gruvedirektør Øystein Rushfeldt sette seg i frisørstolen og la hårlokkene falle.

Rushfeldt har nemlig latt håret gro i påvente av regjeringens avgjørelse om gruveselskapet Nussir får sette i gang med kobberdrift i Kvalsund kommune i Finnmark.

– Investorer fra blant annet Tyskland har sett litt rart på meg med det lange håret. Nå blir det en sveis som passer mer til dress og slips, sier Rushfeldt.

Øystein Rushfeldt 4

Rushfeldt ble etter hvert kjent for hestehalen sin. Her fra et næringslivsmøte i Alta i november i fjor.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Hestehale

Gruveplanenen måtte helt opp til regjeringen, etter at reindrifta og Sametinget fremmet innsigelse mot prosjektet. Dessuten har det vært store protester mot dumpingen av gruveavfall i Repparfjorden, såkalt sjødeponi.

Klagebehandlingen har tatt lang tid, og etter hvert ble det en fyldig hestehale for Rushfeldt.

Tirsdag fikk han imidlertid hjelp av den lokale Alta Høyre-politikeren og frisøren Ivar Pettersen til å klippe seg. Altas varaordfører Ronny Berg (Frp) var også på plass.

Øystein Rushfeldt 2

Rushfeldt ble klippet av frisør Trine Lise Eliassen, men fikk også god hjelp av regjeringsvennlige Ronny Berg fra Alta Frp (t.v.) og Ivar Pettersen fra Alta Høyre.

Foto: André Bendixen/NRK

Må ha utslippstillatelse

Det var i mars i år at godkjenningen endelig kom fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), mot at Nussir-selskapet blir enig med reindrifta i området.

Fortsatt mangler utslippstillatelsen fra Miljødirektoratet, men Rushfeldt har tro på at denne skal gå i orden nå som regjeringen har godkjent gruveplanene.

Ane Margrethe Ugelvik fra Natur og Ungdom i Finnmark mener Rushfeldt lot seg klippe for tidlig.

Demonstrasjon

Ane Ugelvik er imot sjødeponi i Repparfjord. Her fra en tidligere demonstrasjon mot Jan Tore Sanner (H) i Kautokeino.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Han har ennå ikke fått tillatelse, og vi i Natur og Ungdom kommer ikke til å gi oss. Heller ikke Naturvernforbundet, og det er mange i Kvalsund- og Hammerfest-området som er store motstandere av dette, sier Ugelvik.

Den nye Solberg-regjeringen har varslet en gjennomgang av hvem som har lov å fremme innsigelser mot blant annet nye gruveprosjekter. En konsekvens er at det blir færre innsigelsesparter enn det er i dag.

Ugelvik liker ikke at innsigelsesretten kan bli innskrenket.

– Det synes jeg er dumt for demokratiet. Vi lever i Norge, sier hun, og frykter at de som blir berørt skal få mindre innflytelse over det som skjer.

– Det er dem i Kvalsund og dem som bor i gruveområdet som må leve med konsekvensene, og derfor burde dem ha noe å si, sier Ugelvik.

Øystein Rushfeldt 3

– Jeg tenkte at håret kanskje kunne auksjoneres bort, og inntektene gå til Kvalsund IL, spøker Rushfeldt.

Foto: André Bendixen/NRK