Hopp til innhold

Longyearbyen får skredovervåking i dag

Overvåkingen av skredfaren i Longyearbyen begynner umiddelbart. To personer skal daglig vurdere forholdene.

Dronebilde fra raset i Longyearbyen
Foto: Arve Johnsen, Jørn Hansen / Sysselmannen på Svalbard

– Vi har fått i oppdrag fra NVE og Sysselmannen om å drive varsling for å følge opp og følge med på skredforholdene i Longyearbyen, sier Erik Hestnes i Norges geotekniske institutt, NGI, til NRK.

Oppdraget kommer raskt på plass etter at Longyearbyen ble rammet av det katastrofale snøskredet lørdag. 42 år gamle Atle Husby og en to år gammel jente mistet livet etter raset.

En skredvarsling er allerede gjort for Longyearbyen i dag.

Fra og med i morgen vil de daglige varslingene legges ut på NVEs nettside varsom.no, slik at alle kan være orientert, opplyser Sysselmannen til NRK.

– Faste medarbeidere

– Det blir et opplegg hvor det er faste samarbeidspartnere som bor i Longyearbyen og de foretar en daglig rutineundersøkelse, rutinevurderinger, og så er vi i dialog med dem på telefon, sier Hestnes.

Det var Highnorthnews som først meldte om at varslingen nå begynner i Longyearbyen.

– Vi gjør varslingen her på NGI, og så diskuterer vi dataene med NVE, og så går informasjonen til Sysselmannen som bruker dette, og tar beslutninger i samråd med oss, sier avdelingsleder i NGI, Ulrik Domaas til NRK.

Det blir ulike personer som skal utføre oppdraget på stedet. Foreløpig er det en person fra NVE som fortløpende har gitt informasjonen videre til NGI. Når han reiser fra øya overtar lokalpersoner det daglige ansvaret.

– Vi har folk som kan ta over den rollen. Akkurat frem mot jul og romjula er det en fra Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) som skal gjøre dette, sier Domaas.

Utfordring

Trolig blir personer fra Sysselmannen, Longyearbyen lokalstyre, og Røde Kors på Svalbard også tilknyttet overvåkingen.

Hestnes forklarer at det blir tett kontakt med Meteorologisk institutt i Oslo, ettersom de har et overordnet ansvar for varsling i Norge.

NGI har også et ønske om tett kontakt med den lokalt svært anerkjente meteorologen på Svalbard lufthavn.

– Utfordringen på Svalbard er at selv med lite snø kan snøfaren utvikle seg på grunn av kraftig vind, sier Domaas.

Han forklarer at da skredet gikk 19 desember, var det en vind på 29 meter i sekundet – det samme som sterk storm.

Værprognoser

Den ukentlige oversikten fra denne perioden kan man allerede se på Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) sine nettsider.

Domaas viser også til YR.no, som viser at værutsiktene for Longyearbyen i morgen er stiv kuling, og at det da vil komme snøfokk, selv om snømengdene ikke blir store.

Tilgjengelig informasjon blir samlet og vurdert sammen med observasjonene på stedet.

– Værprognoser blir så vurdert for kommende døgn, og basert på det lager vi et varsel for faregraden for kommende døgn, sier Domaas.

Han forklarer at ordningen så langt gjelder for å avklare situasjonen etter raset lørdag, og at diskusjonene om en langsiktig ordning vil tas etter hvert. Han legger til at NVE også skal ha et prøveprosjekt for varsling på Svalbard.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark