– Knivstikkingen kommer nært på alle i en så liten kommune

Rådmannen i Kvæfjord forteller at alle kommunens innbyggere preges av mandagens knivstikking.

Knivstikking

Krimteknikkere jobber på åstedet etter at den 13 år gamle jenta ble knivstukket mandag morgen.

Foto: Jostein Eldevik / NTB scanpix

– Alle kjenner alle i kommunen. Slik hendelser kommer svært nært inn på folk, i en liten kommune som Kvæfjord, og vil nok prege samfunnet, sier rådmann i Kvæfjord kommune, Birger Bjørnstad til NRK.

Kommunen har 3.087 innbyggere.

Mandag morgen ble ei 13 år gammel jente knivstukket av en mann i 60-årene da jenta var på vei til skolen.

Gjerningsmannen har innrømmet knivstikkingen. Politiet har kjennskap til mannen fra tidligere, men han har ikke noe kriminelt rulleblad fra før.

Mannen er pågrepet, og har innrømmet ugjerningen. Politiet kan foreløpig ikke uttale seg om hva som er bakgrunnen for knivstikkingen, men forteller at de involverte ikke hadde noen relasjon seg imellom.

Geir Pedersen

- Vi har vitneobservasjoner på at hun er knivstukket av en fremmed mann på tur til skolen. Hun kan ha vært et tilfeldig offer, sier politistasjonssjef Geir Pedersen i Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK.

– Det kan ha vært helt tilfeldig at jenta ble stukket, sier politistasjonssjef Geir Pedersen i Midtre Hålogaland politidistrikt.

13-åringen ble først sendt til Harstad sykehus, hvor hun ble stabilisert. Klokken 12.00 kan Universitetssykehuset Nord-Norge opplyse om at hun er sendt videre til Tromsø med ambulansehelikopter.

Medelevene så henne

Jenta skal ha kommet seg til skoleområdet på egen hånd etter knivstikkingen. Flere av hennes medelever skal ha sett henne, og mange av elevene er sterkt preget.

– Kommunen har satt inn de ressursene som vi har mulighet til å sette inn på kort tid. Med vårt kriseteam på skolen og ellers skolens ledelse som blir backet opp ifra administrasjonen i kommunen, sier Bjørnstad.

Se video: Oddvar Bremseth i Midtre-Hålogaland politidistrikt forteller her om hendelsen, etterforskningen og krisearbeidet på skolen i Kvæfjord:

Oddvar Bremseth

Foto: Martin Mortensen, NRK.

Kriseteamet er nå til stede på skolen. De foresatte er også informert.

– Vi håndterer saken etter beste evne, sier rådmannen.

– Skal ikke skje

Torbjørn Larsen

Ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen, synes mandagens hendelse er tragisk.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Dette er noe som ikke skal skje, og som heller ikke skjer til vanlig i små samfunn som hos oss. Det er rett og slett tragisk, sier ordfører i kommunen, Torbjørn Larsen.

Han dro opp til skolen med en gang han fikk meldingen om knivstikkingen i dag tidlig.

– Da var det veldig mye som skjedde der oppe. jeg er på vei opp igjen nå, for å prøve å informere best mulig om det som har skjedd, og ta vare på de berørte på best mulig måte, sier han.

Kommunen har opprettet et telefonnummer for de pårørende og foresatte som ønsker mer informasjon.

Telefonnummeret er 77 02 31 96.

Ellers legger kommunen fortløpende ut ny informasjon på sine nettsider.

– Veldig nifst

Leder i FAU ved Borkenes skole, Gørill Benjaminsen, forteller at det hele oppleves som skremmende og fælt.

– Det oppleves som veldig nifst at noe sånt skal skje på en såpass liten plass, hvor det er så oversiktlig. Vi tror det er bare noe vi leser om i nyhetene fra andre store plasser, sier hun.

Direkte rapport fra Borkenes.

Journalist Martin Mortensen er på plass utenfor Borkenes skole, og vil rapportere fortløpende om saken.