Hopp til innhold

Lokalhistoriker: – Presten mente fiskere ikke var dugende politikere

Berg og Torsken burde ikke bli egne kommuner, mente en prest da de ble det i 1902. 114 år senere kan de igjen bli slått sammen.

Lokalhistoriker Hans Peder Pedersen

Bygdebøkene for Berg og Torsken forteller om den tida kommunene var én kommune fram til 1902. Hans Peder Pedersen viser til at en prest advarte mot fiskere som politikere.

Foto: Arild Moe / NRK

– Presten mente at fiskerne ikke var dugende til å drive politikk, forteller Hans Peder Pedersen, lokalhistoriker og tidligere ordfører i Torsken.

Nå som kommunekartet på Senja blir tegnet på nytt, har NRK gravd litt i historia om Berg og Torsken.

Lenvik og Tranøy vil danne Senja kommune. Kanskje blir Berg og Torsken også med.

Kunne ta ei uke å dra på kommunestyremøte

Folk bodde ytterst i fjordene og på øyværene utafor Senja på 1800-tallet; havet ga føda, men havet var også en farlig ferdselsvei. Det bodde rundt 2500 mennesker i det som da var Berg kommune.

Men steile fjell som Kjerringberget, Måneset og Trælen stengte, og en kommune som strekte seg fra Rødsand i sør til Mefjordværet i nord, ble den gangen for stor og tungdrevet.

– Det kunne ta opptil ei uke når politikerne skulle på kommunestyremøte i Berg eller Torsken, forteller Pedersen mens han blar i Arthur Brok sine bygdebøker.

– Levnet ikke fiskere mye ære

Fra formannskapslovene i 1837 var Berg og Torsken en felles kommune, dannet etter grensene for prestegjeldet. Men på slutten av 1800-tallet økte folketallet fordi fisket tok seg kraftig opp. Og i alle bygdene ble det bygd skolestuer.

Så i 1902 ga myndighetene Berg og Torsken lov til å dele seg i to kommuner.

– Men det var ikke alle som var enige i delinga. En prest skrev i en rapport at det ikke var dugende folk i bygdene til å styre med politikk. Han levnet ikke fiskere mye ære, forteller Hans Peder Pedersen med et smil.

Men dagens aktuelle framstøt: om å samle alle kommunene på Senja i Senja kommune, den liker gammelordføreren og Senterpartimannen dårlig.

– Da kunne jeg heller tenke meg at Berg og Torsken søker sammen igjen, helst også Tranøy, sier han.

Både i Berg og Torsken er det sterkt flertall mot kommunesammenslåing. Pluss folkeavstemninger. De nærmeste ukene vil Berg og Torsken likevel ha nye samtaler med Lenvik og Tranøy.