NRK Meny
Normal

Får kritikk for å ha advart mot Ballo

LO i Alta får kritikk etter de gikk ut og advarte sine medlemmer mot å stemme på tidligere stortingspolitiker Olav Gunnar Ballo som ordførerkandidat for Alta Arbeiderparti.

Olav Gunnar Ballo

Olav Gunnar Ballo har vært representant for SV i 12 år på Stortinget. Nå er han medlem av Arbeiderpartiet og lege i Alta. I følge LO figurerer han på topp som ordførerkandidat i Alta, på en ukjent liste.

Ronny Berg

Ronny Berg (Frp) er kritisk til at LO advarer mot en politiker under nominasjonsprosessen.

Foto: NRK
Ivar Pettersen

Leder i Alta Høyre, Ivar Pettersen, er også kritisk til at LO advarer mot Ballo.

Foto: hoyre.no

Nå støtter opposisjonspartiene Høyre og FrP Ballo, og kritiserer LO Alta for måten de blander seg inn i Arbeiderpartiets nominasjonsprosess.

– I en valgkamp, og spesielt i en lokalvalgkamp, så syns jeg ikke man skal være så veldig personrettet, sier Ivar Pettersen som er leder i Alta Høyre. Heller ikke Ronny Berg i Alta Frp liker metoden:

– Jeg syns ikke noe om det, at man går ut med negativ omtale midt i en prosess to uker før de skal nominere, sier Berg, som er varaordfører i Alta.

– Har rett til å være kritiske

Tidligere denne uka gikk LO Alta ut med en advarsel til sine medlemmer mot å stemme på Olav Gunnar Ballo som ordførerkandidat, etter hans uttalelser i 2011 om at arbeidstakere har for sterkt vern.

Ballo mente advarselen var oppsiktsvekkende. Og nå reagerer altså også opposisjonspartiene i Alta-politikken.

Men Inger Karlsen i LO Alta påpeker at de har rett til å være kritisk til nominasjonsprosessen og ulike kandidater gjennom LOs og Arbeiderpartiets faglige-politiske samarbeid, hvor de er en del av partiets nominasjonskomite.

– Vi har selvfølgelig fått reaksjoner på at folk mener at LO ikke skal mene noe om sånt. Men da vil jeg jo stille spørsmålet tilbake, hvordan mener man at LO skal ivareta medlemmenes interesser hvis vi ikke er med der avgjørelsene tas, spør Karlsen.

– Si unnskyld!

Ifølge LO skal Olav Gunnar Ballo være toppkandidat på en alternativ ukjent liste,
som er vist til å basere seg på blant annet en avisartikkel i Altaposten.

Ballo kjenner derimot ikke selv til at han står på noen liste. Han mener nå at LO Alta bør beklage saken

– Jeg tror noen ganger det kan være lurt å gå et steg tilbake og si,« vi har gjort noe dumt, vi beklager dette, dette burde vi ikke ha gjort», sier Ballo.

Inger Karlsen

Inger Karlsen i LO Alta sier at de har rett til å være kritisk til nominasjonsprosessen, og ulike kandidater.

Foto: Anita Føleide