Barnehagebarn får ikke alternativt opplegg til kirkebesøk

En mor i Hammerfest må selv ta ansvar for å få i stand et alternativt opplegg for barn som ikke er med når de andre skal på arrangement i kirka.

Julekrybbe

Illustrasjon.

Foto: JORGE ADORNO / REUTERS

Det brygger opp til bråk rundt barnehagetilbudet i Hammerfest kommune i Finnmark.

De offentlige barnehagene har bestemt at det ikke skal tilbys et alternativt opplegg for barn som er fritatt fra kirkegang eller andre religiøse aktiviteter i forbindelse med jul og påske.

Barna har selvfølgelig et tilbud om å være i barnehagen, men det lages altså ikke et alternativt arrangement for barna som ikke blir med i kirka.

– Styrergruppa i barnehagene har bestemt at det ikke skal arrangeres alternative tilbud som vil konkurrere med for eksempel julespill i kirka og andre spennende kulturtilbud vi tar med ungene på, sier barnehagefaglig ansvarlig i Hammerfest kommune, Unn Wenche Slettvoll til Fritanke.no.

Føler seg uthengt

En mor med barn i Prærien barnehage føler seg uthengt som følge av vedtaket. Hun reagerer spesielt på at Slettvold omtaler alternative arrangement som konkurrerende opplegg til kirkebesøk.

«Dersom dere ser på dette som et konkurrerende opplegg, er jeg bekymret for hva slags holdning som læres bort til barna om religion og livssyn generelt», skriver hun i en e-post til styrer i Prærien barnehage Hanne Pettersen, ifølge fritanke.no.

Mener barnehagestyrerne representerer kirka

Human-Etisk Forbund i Finnmark har sendt et brev til Hammerfest kommune, der de klager på vedtaket. De mener det er urovekkende at barnehagene ikke tar religionsfriheten på alvor, og viser til et referat fra Pettersen, som er det eneste offentlige dokumentet som omtaler vedtaket.

– Formuleringene antyder en usedvanlig husvarm og inneforstått kollektiv tilslutning til de kirkelige aktiviteter når de ikke-eksisterende alternativene omtales som «konkurrerende opplegg». Her viser styrergruppen med all tydelighet at de kommunalt ansatte styrerne representerer kirka, skriver fylkeslaget.

Tar ansvar for eget barn

For barna i Prærien barnehage ser situasjonen ut til å løse seg ved at den tidligere omtalte mora selv har tatt initiativ til å utarbeide en praktisk løsning – hvor hun sammen med barnehagen arrangerer et alternativt opplegg.

NRK har forsøkt å få noen i Hammerfest kommune til å kommentere saken, men ingen ønsker å uttale seg om saken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.