NRK Meny
Normal

Møter frykten for mørket med villmarkstur i Finnmark, i mørketida

Hun er mørkeredd, redd for spøkelser og store ville dyr. Og ikke minst er hun redd for å være alene. Men «Villmarksjenta» Maria Grøntjernet trosser alle sine redsler og starter ut på tur i Finnmark, alene i svarteste mørketida.

Maria Grøntjernet

Gikk sommeren 2012 hele 650 km Norge på tvers, bare 16 år gammel.

Foto: Bjørg Langeland / NRK

– Min favoritt så langt er «Norge på tvers». Det er den turen som har gjort mest inntrykk på meg. Siden det var min første langtur måtte jeg virkelig utfordre meg selv. Ikke var jeg sikker på om jeg ville klare turen. Den var starten på det hele, så det er den jeg husker aller best, sier Maria.

Maria Grøntjernet 2

Hunden Vega er Marias følgesvenn på turene. – Hun beskytter meg og får meg til å føle meg trygg, sier Maria.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

19 år gamle Maria Grøntjernet, eller «Villmarksjenta» som hun blir kalt, er redd for mange ting som hun møter i naturen, men har allerede gått Norge på tvers som 16-åring.

Denne jenta har vært på mange langturer helt alene. Hun er blitt utfordret på flere av sine redsler, og på tross av at hun er redd så må hun ut på tur.

Etter at Maria ble ferdig med videregående i år, følte hun at hun måtte ut på langtur igjen, og hun ville ha nye prosjekter. Derfor er hun nå i gang med et halvår ute på tur. Planen er å utforske 5 turområder på ulike steder i Norge.

Skremmende start på turen

Starten ble ikke som forventet. Maria hadde vært på Gausdal Vestfjell og i Lofoten. På den tredje turen som gikk til Øståsen, skjedde det noe som gjorde at frykten for å være alene på tur, igjen ble verre.

– Jeg bodde i en gapahuk på Øståsen på Hadeland. En av dagene når jeg kom inn igjen på kvelden oppdaget jeg at noen hadde vært i gapahuken og tatt med seg det aller meste av utstyret mitt.

For Maria var ikke det verste at noen hadde tatt med seg mesteparten av hennes turutstyr. 19 åringen har jobbet så hardt med å overvinne frykten sin, og forteller at hun havnet tilbake der igjen. Opplevelsen gjorde henne veldig redd.

– Det føltes veldig ubehagelig å vite at noen gikk rundt der ute, og ikke hadde gode hensikter. Jeg følte ikke at jeg hadde all verden å stille opp med. Jeg er jente og var helt alene. Jeg syns det var veldig skremmende.

Trosser frykten

Maria lot ikke frykten stoppe henne, denne gangen heller. Hun fortsatt som planlagt etter den skremmende opplevelsen på Hadeland. Nå er hun i Finnmark og skal ut på tur i vårt nordligste fylke.

Maria Grøntjernet

Det er turene ute i naturen som alltid har gitt flest gode opplevelser. Det gjelder å ha fokus på det, sier 'Villmarksjenta' Maria Grøntjernet.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

– Jeg har aldri vært i Finnmark før, så jeg er veldig nysgjerrig. Jeg tror det blir både morsomt og utfordrende. Og det er ikke bare vær og kulde som kan by på de store utfordringene for «Villmarksjenta» Hennes egen frykt for mørket får hun virkelig kjent på nå.

– Jeg skal først og fremst utfordre frykten for mørket, og siden det er mørketid her så passer det helt perfekt, forteller Maria, som skal være i Finnmark helt fram til jul.

Det er mange ting Maria er redd for og har måttet jobbe med de siste årene. Den unge kvinnen har jobbet mye med seg selv og sin frykt. Maria mener man må være innstilt på å overvinne sine redsler, men innrømmer at hun har vært mye redd.

Trangen til å dra på tur

– Når jeg sitter hjemme kan jeg føle at dagen er bortkasta. Jeg har kastet den bort på å sitte foran TV-apparatet. På tur derimot får jeg så mange fine opplevelser.

De dagene hun bruker ute på tur er aldri bortkastet mener hun. Det er alltid noen fine opplevelser eller øyeblikk som hun kan ta med seg videre i livet.

Maria har vært på tur sammen med kjæresten sin. Men forteller at hun liker veldig godt å dra på tur alene. Det er noen fordeler med det, mener hun.

Når et menneske er alene så kommer det tetter på naturen. Det er ingen andre enn seg selv å ta hensyn til, og det kan være godt noen ganger. Tankene kan vandre fritt, og det er den beste måten å utfordre frykten på.

– Det er fint å være ute alene på tur. Jeg kommer så nær, og da er jeg skikkelig på tur. Det er likevel godt å ha hunden Vega ved sin side. Maria mener at det ikke hadde gått uten henne som passer på.

Mørketidslandet

Det er ikke uten grunn at Maria velger å utfordre sin frykt for mørket i Finnmark på denne tiden av året. Mørketid er et fenomen som inntrer om vinteren, og bare nord for den nordlige polarsirkelen og sør for den sørlige polarsirkelen. I en periode er sola under horisonten, selv når den er på sitt høyeste.

Men mørketid innebærer ikke nødvendigvis at det er mørkt 24 timer av døgnet på grunn av skumringseffekten. De døgn i mørketiden da sola ikke kommer høyere enn 6° under horisonten og man derfor ikke har tussmørke, kalles polarnetter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nordlys over Finnmarksvidda

Nordlys over Finnmarksvidda - Nordlyset er først og fremst et visuelt fenomen, men mange hevder at det kan høres også.

Foto: Knut-Sverre Horn

Og er Maria heldig og befinner seg inne på fjellet en kald, klar vinterkveld, så kan hun være så heldig at hun får oppleve nordlyset danse over himmelen på en mørk og kald vinternatt.

Og selv for dem som ikke er redd spøkelser kan en natt ute under polarhimmelen være utfordrende. Hverfall om du kan noen av de dramatiske sagnene som er knyttet til nordlyset.

Et gammelt samisk sagn forteller om respekt for lysfenomenet. To brødre var på tur over vidda en vinternatt da nordlyset viste seg på himmelen. Den yngste gav seg til å ape med nordlyset. Han ble advart av sin eldre bror, men gav seg ikke og ble til slutt drept av nordlyset.


Med naturen som levebrød

Fra turene tar Maria bilder og lager små filmsnutter som hun deler på nettsiden sin og på foredrag. Og om nordlyset vil danse for henne mens hun er i Finnmark kan du lese i hennes blogg.

Hun har allerede skrevet bok fra turen på tvers over Norge og vært med i en rekke tv-programmer. Dette er noe hun vil leve av. Maria har ikke tid til å kjede seg på tur. Dødtid i teltet er ikke noe hun har mye av.

– Jeg kjeder meg aldri. Det er nok å finne på. Jeg fisker, jakter, tar bilder eller skriver notater til boka jeg skal gi ut, forteller Maria.

Villmarksjenta er blitt varemerket hennes. Høsten 2015 er det bokutgivelse. Den skal oppsummere 18-åringens siste langtur. Hun har tidligere gått Norge på tvers på femti dager og spilt hovedrollen i to dokumentarer om Villmarksjenta.

Sommeren 2012 gikk Maria 650 km på 50 dager sammen med hunden Vega. Hun førte turdagbok, og har siden gitt den ut med tittelen "Villmarksjenta". Hun ble kåret til "Årets villmarking" i 2013 og blogger om egne turer på Villmarksjenta.blogg.no