NRK Meny
Normal

Nordnorsk sjøfisketurisme sliter med lønnsomheten

Bare halvparten av nordnorske aktører innen sjøfisketurisme driver lønnsomt, viser ny rapport. De minste bedriftene er de som klarer seg best.

Kjempekveita dras i land, danske Søren Beck drar opp rekordkveita

Fisketurisme er krevende, og forsker Trude Borch sier bedriftene må sørge for helårsaktivitet for å drive lønnsomt.

Foto: Kristian Keskitalo, Wildwater Fishing

Trude Borch

Fisketurisme er krevende, og forsker Trude Borch sier bedriftene må sørge for helårsaktivitet for å drive lønnsomt.

Foto: Audun Iversen
Andreas Nilsen

Andreas Nilsen åpnet Lauklines Kystferie i 1999 for å drive med turistfiske.

Foto: Christian Haakstad Nordlund / NRK

Nordnorsk sjøfisketurisme sliter med lønnsomheten. Dette kommer fram i en rapport fra matforskningsinstituttet Nofima i Tromsø.

Bare halvparten av aktørene i undersøkelsen har tilfredsstillende eller god lønnsomhet. Forsker Trude Borch sier anleggene må sørge for helårsaktivitet.

– Vi ser at for bedriftene som helhet er det viktig at de klarer å utnytte sesongen. Fisketurismesesongen er stort sett fra april til september. Om de ikke klarer å fylle sengene sine resten av året, så er det utfordrende å drive lønnsomt, sier Borch.

Krever høy kvalitet

Borch sin rapport viser at bedrifter med opptil 30 sengeplasser gjør det bedre enn de som er større. I tillegg bør det være høy kvalitet på hytter og fiskeutstyr.

– Suksesskriteriene er at markedet ønsker høy kvalitet på båtene. De ønsker heller ikke for store anlegg, da turistene søker etter følelsen av at det er autentisk og at det ikke er for mange folk der de er, sier Borch.

Sebastian Niemeyer og Michael Formann har lagt ferien sin til Lauklines Kystferie utenfor Tromsø. De har leid både hytte og båt. De bekrefter det Borchs rapport viser.

– Ønsker ikke å bruke mye tid

– Dette er et ok anlegg med seks-syv hytter, sier de om Lauklines.

De tyske turistene sier det også er viktig at det ikke er langt å komme seg til anlegget der de skal feriere.

– Vi har allerede to eller tre flyreiser, så vi ønsker ikke å bruke mye tid på å komme oss til anlegget, sier de.

Forsker Trude Borch sier det likevel har vært en økning i Nord-Norge i antall turister og antall aktører.

Sebastian Niemeyer og Michael Formann

For tyske Sebastian Niemeyer og Michael Formann er det viktig at det ikke er for langt fra flyplassen til stedet der de skal på fiskeferie.

Foto: Christian Haakstad Nordland / NRK

Satser på nordlys også

En av dem er Andreas Nilsen som åpnet Lauklines Kystferie i 1999 for å drive med turistfiske. Nå har han virksomhet hele året og sier at en mulighet er å satse mer og mer på nordlysturisme.

– Det går mer på nordlysturisme for oss. Det er det som er hovedgeskjeften vår resten av året, fra november til mars. Da tilbyr vi blant annet hundesledekjøring, og det er mange av aktivitetene i Tromsø som vi drar nytte av, sier Nilsen.