NRK Meny
Normal

Leverte tilbake fotballen: – Hele greia er ganske utrolig

Lørdag var reisen over for fotballen som drev nærmere 1 800 kilometer med strømmen fra Aberdeen til Troms.

Lang ferd fra Troms til Skottland

Her blir ballen overlevert til skottene igjen.

– Den har vært på en reise på 1 100 miles (1 770 kilometer), og den er fortsatt i relativt god stand! Hele greia er ganske utrolig, sier Thomas Ewan i Banks O' Dee Football Club.

For det var i Aberdeen i Skottland den smått utrolige historien både begynte og endte. Akkurat når historien startet, er ikke så lett å si. Men i april ble det funnet en fotball i fjæra på Vannøya i Troms.

Med den noe mystiske påskriften «Banks O Dee U19's», var det tydelig at den ikke hadde forsvunnet fra noen fotballbane i nærområdet.

(Artikkelen fortsetter under)

Mobilbilde fra Bidra

Johnny Mikalsen og Jan Erik Stave på plass i Aberdeen med fotballen.

Foto: Hans Børge Hartvigsen / NRK

På plass for å levere ballen tilbake

Ballen hadde havnet i elva Dee i Skottland, og deretter i havet. Fotballen var tapt for alltid, trodde skottene. Ballen tilhører U19-laget til Banks O' Dee FC i Aberdeen i Skottland. Ifølge klubbens sekretær, Tom Ewan, ser de sjelden noe mer til ballene som havner i elva.

Men denne historien skulle få en annerledes slutt. Lørdag var nemlig Johnny Mikalsen og Jan Erik Stave på plass i Skottland for å overlevere ballen.

(Artikkelen fortsetter under)

Laster kart, vennligst vent...

Fotballen har overlevd en lang, lang reise fra Aberdeen til Vannøya i Troms.

Stor medieinteresse

Historien har vekket stor interesse i media. Dagen etter det spesielle ballfunnet i fjæra på Vannøya ringte BBC. Det ble starten på et mediesirkus, og historien om ballen gikk verden rundt, fra lokalavisen i Aberdeen til Washington Post.

Da Mikalsen og Stave var på plass i Aberdeen, var de ikke alene. Også lokale medier hadde tatt turen for å dokumentere slutten på den utrolige historien.

Den spesielle historien endte altså godt, og det skotske ungdomslaget kunne spare noen slanter på ny ball. For ballen overlevde turen på 1.800 kilometer bedre enn hva noen skulle ha trodd.

Og Johnny Mikalsen har ikke fått nok av spesielle eventyr med det første.

– Dette her var utrolig artig. Vi bør jo prøve å få det til neste år også?