Lever ut sin store drøm

Larvikgutten Mats Grimsæth har lagt ut på sitt livs seilas i den 30 for store seilbåten med navnet «Mot».

Mats Grimsæth og hans mannskap

Mats Grimsæth og hans mannskap Ylva Støle og Stian Drotningsvik ved kai i Harstad.

Foto: Nils Mehren / NRK

Det er mange som har drømmer, men ikke like mange har mot til å leve dem ut. Det gjør Mats Grimsæth, som har lagt til kai i Harstad med seilbåten av typen Alo Mikkel.

Han har seilt fra Larvik, og er etter et opphold i Lofoten på vei til Tromsø. Turen har lenge vært en av hans største guttedrømmer.

– Jeg jobber som fotograf, og synes det er kult med et flytende fotokontor der jeg også bor, mens jeg seiler nordover langs norskekysten.

Kronerulling ga motor

I 2013 kjøpte Grimsæth den 30 fot store seilbåten, og totalrenoverte den. Men det var ikke gratis, og motoren ble skaffet via snille bidragsytere.

– Det startet med den mest sjenerøse kronerulling på sosiale medier. I løpet av to døgn fikk jeg sponset 70 000 kroner, forteller en noe rørt båtentusiast.

Han praktiserer åpen båt, og folk som vil være mannskap får lov til det.

– I fjor hadde jeg med meg 17 personer jeg aldri har møtt før. Nå har jeg med meg Stian og Ylva, som sendte meg melding da de så min facebookside der jeg skriver om turen.

– Jeg har litt seilerfaring, men har aldri vært nord for Oslo. Ved å være mannskap om bord får jeg en fantastisk opplevelse, sier Ylva Støle.

Mads Grimsæth

Magisk stemning i Lofoten ved Svolvær, sett fra seilbåten «Mot».

Foto: Mats Grimsæth

Det andre mannskapet, Stian Drotningsvik vant i fjor realityprogrammet «71 grader nord».

– Jeg likte drømmen til Mats, og sendte han en mail og sa at jeg gjerne ville være med på seilturen til Tromsø.

Tar ting som det kommer

Hvorfor seile nordover når alle drar sørover?

– Det spørsmålet har jeg fått mange ganger. Det er både utfordrende med vinterseiling, men også undervurdert når du ser de fantastiske bildene jeg tar fra for eksempel Lofoten.

Nå seiler de videre mot Tromsø, turens nordligste anløp. Planen videre er å ikke ha noen plan.

– Jeg vil stå på skli og gjøre alt jeg har hatt lyst til, sier Grimsæth som igjen poengterer viktigheten med å leve ut drømmene sine, ikke bare la dem stoppe inne i hodet sitt.