NRK Meny
Normal

Lever av klipp og lim

Hun har flyttet fra Nürnberg til et av Finnmark-kystens minste steder. Her lever hun av å selge kunst av istykkerklippede ukeblader. Og innimellom dukker storfint besøk opp.

Eva Schmutterer

Tyske Eva Schmutterer i sitt galleri i Kamøyvær

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Eva Schmutterer kommer fra Nürnberg i Tyskland. Men stortrives i Kamøvyvær. Det lille fiskeværet på Magerøya som bare har 64 innbyggere. I tillegg til fem katter og sju hunder.

– Jeg stortrives her, selv om det var tøft i starten, slår hun fast. Men innrømmer at det innimellom kunne vært fristende å ha en vanlig jobb og en forutsigbar inntekt.

– Men det går over, og det er jo et privilegium at man hver dag kan bestemme sjøl hva man vil gjøre. Og jeg får jo jobbe med ting jeg elsker, sier hun.

Folk fra Honningsvåg spør meg ofte om hvorfor jeg ikke heller bor der. Men da svarer jeg bare at Kamøyvær er helt perfekt, sier hun.

Kamøyvær

Kamøyvær på Magerøya. Et lite fiskevær med 64 innbyggere.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Sommergalleri

Om sommeren tar Schmutterer imot busslaster med turister som kommer innom det sjarmerende fiskeværet og galleriet som hun har drevet i 10 år.

– Men jeg kom til Kamøyvær for 17 år siden giftet meg med en mann fra Magerøy. Galleriet driver jeg om sommeren, mens vinteren går med til å produsere bilder, smykker og skrive bøker. Bildene lager jeg ved å klippe papirbiter fra ukeblader, brosjyrer, aviser og magasiner, forteller hun.

Og motivene er alle hentet fra Magerøya.

– Jeg lager meg skisser av fugler, dyr og landskap som jeg bruker som utgangspunkt, forteller hun.

Hør radioreportasjen fra Kamøyvær

Galleri

En gang et typisk bolighus. Nå galleri 'Øst for solen' som den tyske kunstneren Eva Schmutterer har drevet i over ti år.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Kongelig besøk

Om galleriet er aldri så anonymt og lite prangende fra utsiden, og Kamøyvær ikke akkurat verdens navle, så kan Eva Schmutterer stolt vise fra et synlig bevis på storfint besøk.

Eva Schmutterer

Eva Schmutterer med et handskrevet takkebrev fra Dronning Sonja

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– For tre år siden kom Dronning Sonja inn i galleriet! Jeg ble både stolt og nervøs, men hun var veldig hyggelig og det gikk helt fint, forteller hun.

Besøket endte med at Dronningen handlet noen bilder.

– I tillegg fikk hun en barnebok jeg har skrevet, og det resulterte i et handskrevet brev fra Dronningen kort tid etterpå, der hun forteller at hun hadde lest boken for sine barnebarn og de likte den veldig godt.

– Slikt kan vel bare skje i Norge, mener Schmutterer.

Laster kart, vennligst vent...

Kamøyvær er et lite fiskevær omlag 11 kilometer fra Honningsvåg.