Normal

Levde på rå bacon og ukokte egg

Vegvesenet forsvarer at de slapp av gårde kolonnen som ble sittende fast i 18 timer på Kongsfjordfjellet. For Arild Ramstad ble det lange timer bilen med kald kaffe og rå bacon som niste.

Arild Ramstad satt fast på fjellet i 18 timer.

Arild Ramstad var blant de som satt fast i en kolonne på Kongsfjordfjellet i 18 timer.

Starten på helga ble av det utfordrende slaget for bilisten som skulle over fjellet fra Båtsfjord og til Tana. Vind opp i storm styrke gjorde at kolonnen kjørte seg fast to ganger, og ble til slutt stående hele natta.

Dermed ble det 18 timer nedsnødd inne i bilene for folkene som var på vei over fjellet.

– Jeg hadde det for så vidt bra, for jeg hadde mat og drikke med meg. Jeg hadde kald kaffe og egg og bacon. Det går fint å spise egg og bacon rå, forteller Arild Ramstad, som var en av bilistene som ble stående.

Hjullastere mislyktes

Han forteller likevel om en trøblete natt.

– Det var jo meldt dårlig vær, og da vi startet fra Gednje ble vi stående fast i fire fem timer mens vi måtte vente på å bli trukket løs. Så fortsatte vi videre, men det gikk bare en syv åtte kilometer til før det var før vi satte oss fast på nytt. Og der ble vi stående resten av natta, forteller Arild Ramstad.

I løpet av natta la det seg også et tre til fire centimeter tjukt islag rundt bilen til Ramstad.

Selv forsøk med både hjullastere og snøfresere mislyktes i arbeidet med å få bilene løs og ned fra fjellet. Blant dem som ikke kom seg videre var også en skoleklasse på tur på fjellet og en ambulanse.

Mener kolonnen var forsvarlig

Selv om det ble en lang natt for de reisende forsvarer nå Statens vegvesen avgjørelsen om å slippe kolonnen over fjellet.

– Vi har vært i kontakt med entreprenøren, og de sier at det ikke var noe i forkant som tydet på at dette ikke var forsvarlig. Derimot føyk det langt mer enn ventet oppe på fjellet, forteller Bjørg Anita Joki, som er avdelingsdirektør for Statens vegvesen i Finnmark.

Joki mener man også hadde god oversikt over værmeldingene som var gitt.

– Det var dårlig vær i store deler av Finnmark, så vi fulgte med værmeldingen, men det er alltid litt uforutsigbart, sier hun.

Måtte hjelpe lastebilsjåfør

De fleste av bilene i kolonnen hadde nok drivstoff på tanken til å være i gang gjennom natten. Men enkelte fikk også problemer.

– Jeg snakket med en lastebilsjåfør som var der oppe, og han fikk det ganske trasig utover morgenen fordi bilen frøs til og ble kald inni. Så han søkte ly hos meg i bilen min, sier Ramstad.

Saken fortsetter under videoen:

Flere bilister satt fast på fjellet i 18 timer på Kongsfjord.

– Fjellet bør være stengt

Lørdag formiddag fikk politiet meldinger om at flere av bilene begynte å gå tom for drivstoff. Derfor ble det organisert en redningsoperasjon hvor de værfaste bilistene ble hentet ut med bandvogner.

Politiførstebetjent Tommy Mikalsen sier at situasjonen som oppstod i natt er uvanlig.

– At den blir stående så lenge og over natta er ikke vanlig, sier han.

–Det at hjullastere har vært brukt for å få opp veien uten å lykkes, hva sier det?

–Det sier rett og slett at værforholdene var veldig, veldig vanskelige og at fjellet bør være stengt i slikt vær, svarer Mikalsen.