Normal

Politiet saumfarte fjæra etter Per Vålnes

Etterforskningen etter det mulige drapet på Per Vålnes fortsetter. I helgen har politiet lett i fjæra og gravd opp gulvet i Vålnes' hus på jakt etter viktige tekniske spor.

Statsadvokat Lars Fauske innrømmer at man ikke vet hvordan Per Vålnes ble drept. Reportasje fra Søndagsrevyen, reporter Øystein Antonsen. Foto: Ørjan Rodal Hansen.

Kripos bistår i arbeidet med å saumfare stedet politiet mener Per Vålnes ble drept. Statsadvokat Lars Fauske innrømmer at man ikke vet hvordan Per Vålnes ble drept. Reportasje fra Søndagsrevyen, reporter Øystein Antonsen. Foto: Ørjan Rodal Hansen.

Ifølge Nordlys.no rykket politiet søndag formiddag ut til Sjøvassbotn i Balsfjord for å undersøke et angivelig tips i Vålnes-saken.

Politiet skal ha saumfart området i flere timer, på jakt etter spor i forsvinningssaken. Politiet skal imidlertid ikke ha funnet noe av interesse, sier regionslensmann Andreas Nilsen til avisa.

Området som ble undersøkt ligger like ved Laksvatn i Balsfjord, fire mil unna gården der politiet tror Per Vålnes ble drept. Ifølge Nordlys ligger stedet i nærhetene til boligene til to av de drapssiktede.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet bærer ut gulv

Politiet bærer ut gulv fra huset der man mener Per Vålnes ble drept.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Rev opp gulvet

Politiet i Troms har samarbeidet med Kripos i saken siden april i år. Kriminalteknikere har i flere dager gjort beslag og foretatt grundige undersøkelser i boligen til 50-åringen. Blant annet har de revet opp deler av gulvet i huset på gården Sagelv, hvor Vålnes bodde.

Lørdag arbeidet krimteknikere og etterforskere med å rive opp store deler av gulvet, som deretter ble båret ut av huset.

Ifølge Nordlys er årsaken opplysninger om at den drapssiktede samboeren har lagt nytt gulv i løpet av de 11 månede som har gått siden Vålnes forsvant.

Statsadvokat Lars Fause

Statsadvokat Lars Fause sier man fortsatt ikke vet hvordan Vålnes ble drept.

Foto: Ørjan Rodal Hansen / NRK

– Vet ikke hvordan

Politiet sier til NRK søndag at de fortsatt ikke har en klar oppfatning om hvordan Per Voldnes ble drept. Lars Fause, førstestatsadvokat i Trom og Finnmark, sier man er åpne for flere teorier.

– Denne saken er spesiell fordi vi ikke har funnet den avdøde personen, og vi leter fremdeles etter den endelige historien, sier Fause.

– Hva venter du og politiet å finne på et åsted, ett år etter at et mulig drap har skjedd?

– Det kan være flere ting, og det kan jeg ikke kommentere her og nå. I alle drapssaker har man alltid funnet et-eller-annet på åstedet. Tekniske funn vil alltid være avgjørende for å ta ut tiltalte i en så alvorlig sak.

Samtidig understreker Fause at politiet ikke er avhengige av å finne den avdøde for at statsadvokaten kan ta ut tiltale.

– Det spørsmålet har jeg diskutert med riksadvokaten, og det hører til unntakene at det har skjedd. Men utgangspunktet er at trenger en avdød person, et åsted, og en historie om hva som har skjedd for at vi kan diskutere spørsmålet om tiltale.

Per Vålnes

Arkivbilde fra 2005 av Per Vålnes som har vært savnet fra sitt hjem i Balsfjord siden 1. desember 2011.

Foto: Sigmund Krøvel-Velle / NTB scanpix

Seks pågrepet

Politiet i Troms løslot lørdag ettermiddag den siste av de tre mennene som ble pågrepet fredag i forbindelse med etterforskningen av drapet på Per Vålnes (50).

I løpet av uka har politiet dermed pågrepet seks personer og løslatt tre av dem i den omfattende etterforskningen av drapet i Balsfjord kommune. Nå varsler de ikke flere pågripelser.

Onsdag ble Vålnes' 40 år gamle tidligere samboer pågrepet. Dagen etter pågrep politiet en 39 år gammel mann som flyttet inn til henne kort tid etter at 50-åringen ble meldt savnet. Også en 41-åring som var del av Vålnes' bekjentskapskrets ble pågrepet torsdag.

Ulike fengsler

Fredag ble ytterligere tre menn pågrepet, en 31 år gammel mann fra Tromsø og en 30 år og en 39 år gammel mann fra Balsfjord.

De to yngste ble sjekket ut av saken og løslatt fredag kveld. Lørdag ettermiddag var det 39-åringens tur til å bli sjekket ut etter avhør.

De tre som sitter i varetekt, ble fredag fengslet for fire uker hvorav to uker i isolasjon. De satt lørdag i tre ulike fengsler der de videre avhørene vil bli foretatt.

Dermed er tre personer siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap på 50 år gamle Per Vålnes som forsvant for snart ett år siden.

50-årslag

Lørdag 26. november ble det holdt et 50-årslag for Per Vålnes på hans bosted i Sagelv sør for kommunesenteret Storsteinnes.

Vålnes' samboer meldte ham savnet fire dager senere og sa hun sist hadde sett ham dagen før. Ingen andre skal ha sett ham etter festen

– 50-årslaget er uten tvil sentralt for oss. Særlig dagene i etterkant fram til Per Vålnes ble meldt savnet. Det er det vi konsentrerer oss om. Vi ønsker å snevre det inn, men vi må jobbe i hele det tidsrommet, sier regionslensmann Andreas Nilsen til NTB.

Han vil ikke karakterisere miljøet politiet arbeidet opp mot som verken belastet eller kriminelt.

– Det er på mange måter et rimelig normalt miljø. Vi har gjort oss opp en mening om hva som kan forklare drapet, men jeg vil ikke si om vi har en eller flere teorier, sier Nilsen.