NRK Meny
Normal

Leter etter overgrepssoner i barnehager

Barnehager i Tromsø gjennomgår nå sikkerhetsrutinene sine for blant annet å kunne kartlegge soner i barnehagen hvor det kan skje overgrep og hvordan overgrep kan forhindres.

Barnehage

Barnehager i Tromsø tar grep etter at en ansatt ble siktet for overgrep. Illustrasjonsbilde.

Foto: NRK

Barnehager i Tromsø går gjennom alle sikkerhetstiltak på generelt grunnlag.

– Mange foreldre har vært bekymret etter at en ansatt i en privat barnehage ble siktet for overgrep mot barn for snart to uker siden, og for at liknende kan skje i deres barnehage, sier enhetsleder for Tromsøya Nord sine barnehager, Anna Helene Larsen.

Risiko og sårbarhetsanalyse

– Tromsø kommune har bestemt at hver barnehage skal gjennomgå en såkalt risiko og sårbarhetsanalyse. Her vil vi kartlegge overgrepssoner i hver enkelt barnehage i Tromsø. Vi må spørre oss hvor i barnehagen overgrep kan skje, og hva vi kan gjøre for å hindre at overgrep skal skje hos oss, sier Anna Helene Larsen

I tillegg er det vedtatt at alle ansatte skal gå på sikkerhetskurs. Tanken bak kurset er å beskytte barn, og barnehageansatte vil lære sikkerhetsteknikker for å kartlegge risiko og håndtere hendelser, samt lære av erfaringer.

Foreldre er bekymret

– Mange foreldre har vært urolige etter at siktelsen om overgrepet ble kjent. Da er det fint å kunne berolige foreldrene med at vi har tiltak på gang for å redusere muligheten for overgrep mot barn i våre barnehager, sier enhetslederen.

Det var 7. mai at politiet pågrep en mann i 30-årene og siktet han for seksuelle overgrep mot barn i en privat barnehage han jobbet i. Det er gjort beslag av teknisk utstyr hos den siktede, og mannen sitter i varetekt. Politiet etterforsker saken fremdeles.