Leter etter Ousland og Horn på et bevegelig lappeteppe av is

Aleksander Gamme og Bengt Rotmo nærmer seg polfarerne, men kan risikere å passere dem uten at de vet det. Lista over potensielle problemer de neste timene er lang.

Mike Horn og Børge Ousland

VIL FULLFØRE: Børge Ousland og Mike Horn hadde kun rasjoner til og med torsdag. Nå vil de få forsyninger fra bakkemannskapet som er utsendt fra «Lance», om de når fram, slik at de kan fullføre ekspedisjonen.

Foto: Mike Horn

Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn har torsdag morgen kommet frem til det planlagte punktet der de skal møte Aleksander Gamme og Bengt Rotmo.

De har med forsyninger til Ousland og Horn, som kun har hatt matrasjoner til og med torsdag. De to er begge både svært fysisk og psykisk utslitt etter mer enn 80 dager på isen.

Ousland og Horn har lagt seg i teltet på isen for å hvile, men det spørs om de får sove.

– Jeg har liten tro på at de sovner når de vet de skal få besøk. I tillegg vet de at Gamme og Rotmo har med mat. Det tror jeg de gleder seg veldig mye til, sier ekspedisjonsleder Lars Ebbesen.

Dermed er det mulig at dramaet og ekspedisjonen i Arktis går inn i sin avsluttende fase. Men før torsdagen er over, og Ousland og Horn kan få treffe kollegene, er det flere potensielt store hindringer som må forseres.

– Store blokker med is brekker opp som fyrstikker, forteller Mike Horn på sin konto på instagram. Det har gjort ekspedisjonen enda vanskeligere enn polfarerne hadde forutsett.

– Store blokker med is brekker opp som fyrstikker, forteller Mike Horn på sin konto på instagram. Det har gjort ekspedisjonen enda vanskeligere enn polfarerne hadde forutsett.

Foto: Mike Horn

Isen polfarerne beveger seg over er et lappeteppe – eller som en bevegelig mosaikk:

  • Den flytter stadig på seg og det er store åpne råker de må navigere mellom.
  • Jo nærmere iskanten de beveger seg – jo tynnere og vanskeligere er isen de må over.
  • Ekspedisjonsledelsen vil forsøke å finne best tenkelige farbare «veg» gjennom isen ut fra satellittkart, men isen kan se annerledes ut på bakken.
  • Det er helt mørkt på isen, og Gamme og Rotmo har kun hodelykter.
  • I mørket risikerer Gamme og Rotmo å passere teltet der Ousland og Horn ligger og sover – uten å få det med seg.
  • Det er varslet full storm inn over Spitsbergen, og kraftig vind vil føre til at isen både kan flytte seg og sprekke opp ytterligere.
Børge ousland på ekspedisjon i Arktis 2019.

Både Børge Ousland (bildet) og Mike Horn har frostskader. Horn går på sin andre antibiotikakur for å behandle en betent tommel.

Foto: Mike Horn

Håper at de kan møtes før vinden øker i styrke

Ebbesen sier sjansen for at polfarerne og redningsmennene møtes i løpet av dagen er stor. Gamme og Rotmo vil etter Lars Ebbesens beregninger bruke 5–6 timer på å nå Ousland og Horn fra der de befinner seg nå.

Gamme og Rotmo har også hvilt noen timer, men vil fortsette ferden cirka klokken 14.00 torsdag.

Men vinden skal øke fra klokken 17.00 i det området de befinner seg i, sier ekspedisjonslederen.

Håpet er derfor at de to «lagene» har møtt hverandre innen den tid, men det er høyst usikkert.

Temperaturene i området har de siste døgnene vært nede i minus 40 grader. Værvarslinga for Nord-Norge har sendt ut gult farevarsel om full storm ved Spitsbergen fra onsdag kveld, med vindkast på opp mot 40 meter per sekund.

Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen har vært bekymret for at polfarerne skulle bli liggende værfaste i stormen. Horn og Ousland har matrasjoner til og med torsdag, og nærmer seg nå det avtalte møtepunktet.

Torsdag morgen har vinden i området økt noe, men enda ikke dramatisk, sier Ebbesen til NRK.

«Bakkemannskapet» som forlot «Lance», Bengt Rotmo og Aleksander Gamme, er mindre enn ti kilometer unna de to polfarerne.

Laster kart, vennligst vent...

Det vil ta cirka 5–6 timer for Gamme og Rotmo å ta seg frem til stedet der Ousland og Horn ligger og hviler i teltet, men det er om alt går uten problemer, sier ekspedisjonslederen.

Har sagt nei til å bli hentet med helikopter

Børge Ousland og Mike Horn er på vei tvers over Polhavet til Svalbard, via Nordpolen. Ekspedisjonen startet med båt i Nome i Alaska 25. august. Siden 12. september har de beveget seg på ski. De har passert Nordpolen, og er nå på vei videre mot sør, i retning Svalbard.

De to har tidligere sagt nei til å bli hentet ut. De ønsker å fullføre ekspedisjonen til fots, og ta seg tilbake til Longyearbyen med skipet «Lance».

Deres ønske for turen har vært å gjennomføre en klassisk ekspedisjon, men samtidig å vise det paradoksale ved at klimaendringene har gjort det mulig, har Ousland sagt til NRK.

Etter mer enn 80 dager på isen er de nå klar for å fullføre og komme seg tilbake til folk.

– Det er virkelig på tide å komme seg hjem nå, skriver Mike Horn på instagramkontoen sin.

Børge Ousland forteller om ekspedisjonen så langt.

Børge Ousland forteller om ekspedisjonen så langt og en tøff natt på isen.

LES OGSÅ:

80 dager på is i Arktis: – På tide å komme seg hjem nå

Børge Ousland på tynn is i Polhavet: – Vi må dra i nødbremsen no