Normal

Lei av å vente – vil ha løsning på fergekaos nå

I Skjervøy øker irritasjonen over at ferga til Arnøy og Laukøy ikke klarer å ta unna biltrafikken. Nå jobber Torghatten Nord med løsninger slik at kapasiteten blir større.

Håvard Høgstad

Daglig leder for Arnøy Laks, Håvard Høgstad.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Befolkningen i Nord-Troms har klaget og protestert til Troms fylkeskommune og Torghatten Nord i lang tid, men venter fortsatt på en løsning.

– Problemet med sambandet er at det er satt opp med fergemateriell som er for smått, og bemannet på en slik måte at ferga ikke kan gå effektivt på den tiden av døgnet når folk og næringslivet trenger ferga mest, sier daglig leder av Arnøy Laks, Håvard Høgstad.

Han forteller at de har opplevd at ferga ikke har greid å ta unna trafikken, slik at trailere må stå over til neste dag.

– Noe som er helt uakseptabelt når det gjelder ferskvarer, sier Høgstad til NRK.

Økende protest over for liten ferge til Arnøy og Laukøy. Rederiet planlegger å øke tonnasjen.

Foto: Øystein Antonsen/NRK.

– Må begynne allerede nå

Harstad-ordfører, Marianne Bremnes sa «fix it» om fergeproblemene i Bjarkøy. Det samme forlanger Senterparti-ordføreren i Skjervøy.

– Vi forventer at det som gjøres allerede er på god vei til å finne en midlertidig løsning, men at vi på sikt må jobbe for at det skal bli en større ferge, sier Torgeir Johnsen.

Er det realistisk?

– Jeg har vanskelig for å tro det når jeg snakker med fylkesråden, men kontrakten er ikke evigvarende, så vi må allerede nå begynne å jobbe for noe annet materiell når kontraktstiden er ute.

Forstår protestene

Onsdag var fylkesråden for samferdsel i Skjervøy for å se på forholdene.

Ivar B. Prestbakmo forstår protestene og behovet til næringslivet spesielt, som trenger forutsigbarhet for transport til og fra fastlandet.

– En forbedret dekklast-kapasitet som resultat av noen tekniske endringer og justeringer, så må vi se på hvilke muligheter vi har utover det til å forbedre kapasiteten på sambandet, sier Prestbakmo.

Torgeir Johnsen og Ivar B. Prestbakmo

Ordfører i Skjervøy, Torgeir Johnsen og fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo.

Foto: Øystein Antonsen / NRK