NRK Meny
Normal

Legger ut på nytt økosystemtokt i Barentshavet

Norske og russiske forskere skal saumfare livet i Barentshavet i et nytt forskningstokt.

Johan Hjort

Dette fartøyet, pluss tre andre, skal til Barentshavet for å måle det meste som kan undersøkes.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Det er en stort tokt som tar pulsen på økosystemet i Barentshavet. Vi dekker forskjellige deler av økosystemet. Blant annet bunndyr, plankton, fisk, hval og sjøfugler, sier toktleder Geir Odd Johansen.

Bra samarbeid med Russland

Vi befinner oss på forskningsfartøyet med det friske navnet «Johan Hjort», mens fartøyet ligger ved kai i Tromsø. I lag med to andre norske og ett russisk forskningsfartøy skal «Johan Hjort» være med på tokt i Barentshavet. Her er det ikke lite som står på agendaen.

– Det meste som vi greier å måle skal undersøkes, forteller Johansen.

Nå er det jo et spent forhold mellom Norge, NATO og Russland. Men når det gjelder forskning klarer det å samarbeide?

– Ja, vi har hatt et langt og godt samarbeid med russerne i over 50 år. Vi har hatt veldig gode vilkår, noe som er helt nødvendig siden vi deler havområdet med dem.

Hør radioreportasje fra «Johan Hjort»:

Skal undersøke hvor langt nord torsken har bevegd seg

Tokt i Barents

Geir Odd Johansen, som er toktleder, gleder seg til å finne ut hvor langt nord torsken har bevegd seg i år.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Temperaturen i Barentshavet har steget den siste tiden. Dette gjør at torsken trekker lengre og lengre nordover. Dette er et av feltene mannskapet som reiser på tokt skal se på. Johansen gleder seg til å se hvor langt nord fisken har bevegd seg.

– Det er klart det er spennende å se utviklingen til disse kommersielle artene våres, som torsk og sild, i forhold til klimaendringer, sier han.

Hva skal skje med materialet som dere tar med dere hjem igjen?

– Det skal brukes til å beregne ulike parametere, dataene skal inn i kvoterådgivningen, og vi har artsregistrering av fisk og bunndyr som skal inn i oversikter som viser artssammensetning.

– Dette er et spennende fagfelt. Slik vi står nå, og ser utover, ser vi ingenting. Det man gjør er å dykke ned i det ukjente, og der ser vi plutselig det skjer mye spennende og man får se mye fint og interessant, avslutter han.