Hopp til innhold

Legger om rutinene etter morfinoverdose

Tromsø kommune tar grep etter at Judith Pettersen (82) døde etter en overdose med morfin.

sykehjem

Ettyer at en kvinne fikk en morfindose som var ti ganger større enn den hun skulle ha, legger Tromsø kommune nå om rutinene sine.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Øyvind Hilmarsen

Øyvind Hilmarsen, byrådsleder i Tromsø kommune.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

– Det som skjedde på Seminaret er veldig beklagelig. Vi skal nå ha en full gjennomgang av regelverk og rutiner, og innfører rapporteringsplikt for vårt personell ved slike alvorlige hendelser. Det skal meldes oppover i systemet, og videre til fylkeslegen, sier byrådsleder i Tromsø kommune, Øyvind Hilmarsen.

82 år gamle Judith Pettersen fikk behandling på Seminaret korttids- og rehabiliteringssenter i Tromsø i sommer, etter en operasjon. Ved en feil fikk hun en overdose morfin, og våknet aldri opp igjen.

Undersøker saken

Fem uker senere var det NRK som brakte nyheten til fungerende fylkeslege i Troms Knut Ivar Berglund. Han hadde ikke fått melding om hendelsen tidligere. Kommunene har nemlig ikke det samme ansvaret som sykehusene når det gjelder å melde fra om uheldige hendelser.

– Hvorfor det tok fem uker før det ble varslet om hendelsen er noe av det vi skal se på. Vi har ikke svarene på det i dag, sier Øyvind Hilmarsen.

Seminaret

Det var på Seminaret korttids- og rehabiliteringssenter i Tromsø den 82 år gamle kvinnen fikk morfinoverdosen.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Du blir sett på som et problem.

Jan-Thore Lockertsen

Jan-Thore Lockertsen, lektor i sykepleie.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Jan-Thore Lockertsen er selv utdannet sykepleier, lektor i sykepleie, og underviser i videreutdanningen for operasjonssykepleiere. Han er tydelig på at varslingssystemet i den kommunale helsetjenesten ikke fungerer, slik det er i dag.

– Da min far var pasient på Seminaret, var det en fysioterapeut som ledet sykepleiertjenesten. Men en fysioterapeut har ingen generell adgang til å administrere medisin, det har en sykepleier, forteller Lockertsen, som meldte fra om saken.

– I det øyeblikket du klager, altså skriver en avviksmelding, blir du sett på som et problem, forteller han.