NRK Meny
Normal

– Nedleggelsen av anleggsgartnerlinja får store konsekvenser

Nedleggelse av anleggsgartnerlinja på Rå videregående kan få store konsekvenser for anleggsbransjen i Nord-Norge.

Rå videregående

Naturbrukslinja på Rå videregående legges ned.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Det mener Regionsjef i Maskinentreprenørenes Forbund, Randi Pedersen.

– Vi ønsker at det skal være pent og ordentlig etter gravearbeid og andre prosjekter som har vært gjennomført. Så det å kunne overflatebehandlinger er stadig mer etterspurt og stadig flere av våre bedrifter ansetter den typen kompetanse, sier Pedersen.

I går gikk flertallet i troms fylkesting inn for å legge ned naturbrukslinja ved Rå videregående, som anleggsgartnerlinja er en del av.

Eneste i Nord-Norge

Dette bekymrer Pedersen, fordi ungdom i Nord-Norge kan vegre seg for å søke seg til anleggsgartnerbransjen når skoletilbudet på Rå blir lagt ned.

– Linja på Rå var den eneste i sitt slag i Nord-Norge. En del av de ungdommene i Troms som egentlig ønsker seg inn i vår bransje, har bare ett alternativ, og det er anleggsgartnerlinja. For bedriftene i troms så er dette et veldig godt alternativ i kampen om å få ungdommen inn, sier Pedersen.

Hun håper at fylkeskommunen får et tilbud innenfor faget i gang igjen, siden stadig flere i bransjen etterlyser kompetanse som anleggsgartnere.

Unngikk skolenedleggelse

Naturbrukslinja på Rå har også tilrettelagt opplæring for flere elever med spesielle behov. Disse har flere ganger gått ut i media og fortalt om sin frykt for å miste skoletilbudet sitt.

Det var i fjor høst det ble kjent at flere videregående skoler i Troms sto i fare for å bli nedlagt. Blant annet var det snakk om Nord-Troms videregående skole på Skjervøy. Rå videregående skole i Kvæfjord og Nordkjosbotn videregående skole.

I slutten av mai bestemte Fylkestinget at ingen skoler skulle legges helt ned, men at enkelte linjer ville bli kuttet.

– Dagens tilbud blir lagt ned, men vi har pålagt fylkesrådet å utrede en alternativ modell, en såkalt vekslingsmodell som kan være aktuell for det programfaget, sier fellesborgerlig gruppeleder i fylkestinget, Roy Waage.

En slik løsning innebærer et samarbeid mellom næringa og fylkeskommunen.

– Vi må også gjøre en vurdering om faget skal være søkbart fra enste år, sier Waage.