NRK Meny
Normal

Soldatbeinet stammer trolig fra et reinsdyr

Leggbeinet som ble funnet i en gammel støvel i Tromsø forrige uke, er resultatet av barns sjørøverlek, og ikke rester av en tysk soldat.

Tirpitz

Leif Arneberg viser fram støvelen som ble funnet sammen med leggbeinet. Han tror fremdeles den stammer fra «Tirpitz».

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Onsdag skrev NRK og flere andre medier om den gamle støvelen med et leggbein som ble funnet i fjære på Håkøya i Tromsø.

Politiet ble varslet, og kom og hentet støvelen. Teorien var at både beinet og støvelen stammet fra det tyske slagskipet «Tirpitz» som ble senket utenfor Håkøya under andre verdenskrig.

Lekte Sorte-Bill

Nå viser det seg at det var en familie med unger som fant beinet og støvelen liggende en meter fra hverandre i fjæra for et par uker siden.

– Jeg og barna satte beinet i støvelen og vi lekte kaptein Sorte-Bill, forklarer den anonyme kvinnen til avisa Nordlys.

Før de forlot stedet tok de bilde av støvelen, og glemte hele saken til de leste om funnet i gårsdagens aviser.

Kvinnen forteller at hun er utdannet biolog, og kunne se at beinet ikke var fra et menneske, men trolig fra et reinsdyr.

Slagskipet Tirpitz, 53.000 BRT dødvekt!

Slagskipet «Tirpitz» ble senket utenfor Tromsø i 1944.

Foto: Bombercommand Museum, UK

Politiet avsluttet saken

Etter meldingen om sjørøverleken kom inn til Tromsø politistasjon, har politiet avsluttet saken.

– Vi hadde hentet inn beinet, og hadde det bare liggende i påvente av at vi fikk tid til å undersøke saken. Etter den siste meldingen har vi hentet fram beinet, og fått konstatert at det ikke stammer fra et menneske. Så nå er saken avsluttet for oss, sier kriminaltekniker Pål Moe til NRK.

Han var med ut for å hente støvel og bein, og sier han er glad for at de som la beinet i støvelen varslet fra til politiet, så de slapp å bruke tid på å etterforske beinfunnet.

Tror støvelen er fra «Tirpitz»

– Det hender jo at mennesker blir meldt savnet, så når en melding kommer inn må den jo undersøkes. Nå kan det være vi undersøker hva slags dyr beinet kom fra, mest for moro skyld, sier Moe.

«Tirpitz»-utstillingen ved Tromsø forsvarsmuseum ble varslet om funnet, og fikk støvelen med seg. Leif Arneberg mener fremdeles at dette er en støvel som stammer fra det nærmere 70 år gamle vraket.

– Støvelen er lik andre støvler vi har fra vraket, så den kommer nok fra «Tirpitz», sier Arneberg, når NRK forteller ham siste nytt i saken.