NRK Meny
Normal

Legestudent har forsket: Utkantkvinner synes by-fødsel er tøft

Hva synes utkantkvinner om å reise til byen for å føde? Det er ett av spørsmålene når 90 masterstudenter forteller om sine funn – på fem minutter.

masteroppgaver UiT

Professor Finn-Egil Skjeldestad og sjetteårsstudent Ida Karoline Sand Ramberg.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

Hvor gode syns legene sjøl at de er i akutte situasjoner? Og hvordan virker e-sigaretter inn på norsk folkehelse?

Det er blant temaene medisinstudentene i Tromsø skal fortelle om på fem minutter i forskningsdagene som pågår. Det er fjorårets femteårsstudenter på medisinstudiet som presenterer sine masteroppgaver.

Heimefra på ubestemt tid

Ida Karoline Sand Ramberg har skrevet masteroppgave om kvinner som må føde langt hjemmefra.

– Utgangspunktet mitt var at mange kvinner i distriktene må reise langt – forlate barn, mann, hus og heim – og til en større plass for å få føde, forteller hun.

I sin masteroppgave snakket hun med kvinner i Lofoten som må føde i Bodø. De syntes noe av det mest vanskelige var å måtte forlate barn heime på ubestemt tid.

– Og så det med ønsket om å ha med seg noen, det får man ikke støtte til. Er man dårlig økonomisk stilt, må man i verste fall reise alene til fødeplassen. Det er bare mor som er pasient, og far er ikke medisinsk nødvendig, sier legestudenten.

Ida Karoline Sand Ramberg synes det er spennende å presentere masteroppgaven sin for allmennheten. Hun har brukt mye tid å den, og synes det er artig at folk skal få vite hva hun holder på med.

Blir fast innslag i forskningsdager

Finn-Egil Skjeldestad er professor og leder for programmet Vitenskapelig kompetanse i medisinerutdanningen i Tromsø. Han sier denne måten å formidle studentarbeider kommer til å bli en fast oppgave for studentene; å presentere sine oppgaver på forskningsdagene framover, både i Alta, Bodø og Tromsø.

– Mange av oppgavene er tidsaktuelle og samfunnsaktuelle. Derfor kan mange ha nytte av å høre hva studentene fant, sier Skjeldestad.

Studentene presentere sine oppgaver i MH-bygget ved UiT, Norges arktiske universitet tirsdag, onsdag og torsdag. Det samme skjer i Bodø fredag.

Hva er forskningsdagene?