NRK Meny
Normal

Lederen for flyktningtjenesten i Tromsø er fratatt fullmakter

Enhetslederen i flyktningtjenesten i Tromsø er fratatt retten til å inngå nye avtaler om kjøp av varer og tjenester, etter massiv kritikk for flere alvorlige brudd på regler og rutiner.

Flyktningtjenesten

Lederen i flyktningtjenesten er fratatt økonomiske fullmakter.

Foto: NRK

– Alle fullmaktene til enhetslederen er inndratt, og han kan ikke lenger kjøpe tjenester for Tromsø kommune. Det sier byråd Anna Amdal Fyhn til NRK.

Hun vil ikke si noe om enhetslederen vil bli omplassert mens saken granskes ytterligere.

Mener byrådet ikke tar ansvar

Bjørn Willumsen

Fagforeningsleder Bjørn Willumsen er kritisk til byrådet.

Foto: NRK

– Byrådet bør i denne betente saken prioritere hensynet til de ansatte, og konstituert en ny enhetsleder i flyktningtjenesten. Å ha en svekket, vingeklippet enhetsleder som har personalansvar er ikke bra. Det sier Bjørn Willumsen, leder i Fagforbundet i Tromsø.

Knusende kritikk i rapport

For en uke siden ble det offentliggjort en rapport som konkluderte med at flyktningtjenesten har brutt en rekke lover og regler over lang tid. Blant annet har enheten betalt ut millionbeløp til bedrifter, uten at innkjøpene ble lagt ut på anbud, slik loven krever.

Det ble også påvist at flyktningtjenesten har gjort vedtak om utbetaling til flyktninger, uten at de ansatte i enheten har hatt fullmakt til å fatte slike vedtak.

Pressekonferanse

Byrådet i Tromsø la fram en svært kritisk rapport om flyktningtjenesten.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Grovt bedrageri

Bakgrunnen for at byrådsleder Øyvind Hilmarsen satte ned en gruppe som skulle ettergå flyktningtjenestens disposisjoner, er at det ble avslørt at en ansatt i tjenesten er siktet for underslag av 4,5 millioner kroner.

– De personellmessige konsekvenser for enhetsleder for flyktningtjenesten er til vurdering. Det sa byrådslederen da rapporten ble lagt fram. Og i dag er det altså klart at han er vingeklippet når det gjelder økonomistyring.

– Driften går som normalt

– Her hos oss går den daglige driften sin gang. Jeg anviser løpende utgifter, som før. Restriksjonene gjelder inngåelse av nye avtaler og nye innkjøp. Det sier enhetsleder Lars Tore Norberg til NRK.

– Jeg oppfatter ikke det som nå er bestemt som mistillit mot meg personlig. Dette er en vurdering som arbeidsgiver må gjøre, sier han.

– Vi har jo også protestert på mye av det som står i rapporten, og mener det gir et helt galt bilde av det som foregått her hos oss.