NRK Meny
Normal

Landets beste bussby

Tromsø skal bli landets beste kollektivby. Fylkesrådet mener det er gode sjanser for å få de pengene som skal til for å oppnå dette.

Buss Tromsø

I løpet av noen uker blir det klart om Tromsø får statlige penger til å oppgradere kollektivtrafikken i byen. Det kan bli så mye som 250 millioner kroner.

Foto: NRK

I løpet av noen uker blir det klart om Tromsø får 250 millioner kroner som skal brukes til kollektivtiltak i byen.

– Etter at regjeringspartiene og støttepartiene ble enige om neste års statsbudsjett, ser jeg lysere på situasjonen, sier fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo.

– Det er nå satt av såpass mye penger til de såkallte flerårige belønningsavtalene, at jeg tror det er gode sjanser for at søknaden fra Troms fylke, Tromsø kommune og Statens vegvesen går igjennom, sier han.

Ivar B. Prestbakmo

Fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo (Sp), mener det er gode sjanser for at Tromsø får pengene som skal til for å få folk til å velge buss framfor personbil.

Foto: Laila Lanes / NRK

Les også: 117 bussavganger i Troms kuttes

Mer kollektiv, mindre bil

I søknaden inngår planer om hvordan folk i Tromsø skal bruke enda mer buss enn de gjør i dag, og tilsvarende mindre privatbil.

– Vi skal gjøre det så attraktivt å ta bussen, at folk vil foretrekke det, framfor å kjøre selv, sier Prestbakmo.

Det skal blant annet etableres et informasjonssystem på holdeplassene, som skal vise når neste buss kommer. Ikke bare når den skal være der etter rutetabellen, men nøyaktig når bussen kommer dit du står og venter.

Les også: Varsler prisøkning på buss, hurtigbåt og ferger i Troms

Les også: Her kommer rutebussen seilende ned bakken mot bilene bak

Landets beste kollektivby

Tromsø ligger bra an når man ser på hvor mye folk reiser kollektivt. Dersom man ser på antallet kollektivreiser pr innbygger, ligger byen på tredje plass i landet. Det er bare i Oslo og Trondheim at folk reiser oftere med bussen.

Begge disse byene har fått mye penger fra staten for å gjøre kollektivtrafikken attraktiv, og dermed begrense privatbilismen.

– Når vi får tilgang til slike penger, så er det store muligheter for at vi oppnår vår ambisjon, nemlig at Tromsø skal bli best i landet når det gjelder bruk av kollektive framkomstmidler, sier fylkesråden for samferdsel.

– Departementer har lovet at vi skal få svar på vår søknad i år, så dette kan bli en fin julegave, avslutter Ivar B. Prestbakmo.