Laksestart mellom isflakene

Drivende isflak skremmer ikke de første laksefiskerne til å starte sesongen i Tanaelva.

Isflak i Tanaelva

Isflak skremmer ikke laksefiskerne fra å starte sesongen i Tana.

Foto: Anne Storaunet

I natt startet laksesesongen i Finnmark. For ved midnatt var det tillatt for fastboende langs Tanaelva å starte med både drivgarnsfiske og fiske med stang.

Ivrig etter å komme i gang

Hans-Erik Varsi, direktør i Tanavassdragets fiskeforvaltning

Direktør i Tanavassdragets Fiskeforvaltning, Hans-Erik Varsi.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Ennå er det en del isflak i elva, men direktør i Tanavassdragets Fiskeforvaltning, Hans-Erik Varsi, mener de mest ivrige allerede kan på plass i elva.

– I enkelte av de nederste sonene i elva kan det allerede være mulig å fiske. I tillegg kan det være at enkelte prøver seg med stang lenger oppe i elva, sier Varsi.

Utsalgsstedene for fiskekort langs elva har merka pågang, og alle er nå satt i funksjon. Tilreisende må vente til 1. juni som er starttidspunkt for mange andre elver som for eksempel Neiden og Altaelva.

Usikre prognoser

Laks tatt i Tanaelva

Dette er det laksefiskerne drømmer om. Nå er sesongen i gang igjen i Tana.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

De siste årene har det vært urovekkende nedgang i laksefisket i Tanaelva, med unntak av 2012 som var et veldig godt år. Tanavassdraget Fiskeforvaltning er veldig spent på årets sesong.

– Helt sikre prognoser er det vanskelig å lage, men det er anslått at fisket kan bli noe bedre enn i fjor, sier Varsi, som forklarer at laksestarten er et av de største høydepunktene i kommunen.

– Dette er noe lokalbefolkningen venter på. Særlig når det nærmer seg isgang er dette noe elvedalens befolkning venter på i spenning, sier Varsi.