Hopp til innhold

Lakseslakteri til 600 mill. kan gi flere hundre arbeidsplasser i nord

Flere kommuner i Troms og Finnmark lokker med tomt til 500 arbeidsplasser. De kan havne her, der det tidligere var sponplatefabrikk i Sørreisa.

Morten Johnsen, Nistad-gruppen

Et tomt og svært industribygg, og ei dypvannskai, kan Morten Johnsen i Sørreisa skilte med.

Foto: Arild Moe / NRK

De nærmeste ukene skal oppdrettsselskapet SalMar samtale med mange Troms-kommuner om plasseringa av et stort lakseslakteriet det planlegger.

Avgjørelsen om hvor det blir, kan bli tatt før nyttår.

Framhever beliggenheta

Nå heter det Øyjordneset industripark, det gule fabrikkanlegget med dypvannskai ved fjorden like i utkanten av sentrum i Sørreisa. Det er eid av Nistad-gruppen i Bergen. Dette er et av de mest aktuelle stedene for det lakseslakteriet verdens tredje største oppdrettsfirma, SalMar, vil bygge i Troms.

Bestyrer Morten Johnsen framhever de fortrinn han mener industriparken har:

– Vi har kort vei til hurtigbåt på Finnsnes og fly på Bardufoss. Og avstanden til Narvik og mulighet for togfrakt av fisk, er ikke lang. Her kan enten bygningene som står brukes, eller de kan rives, sier han.

Det var i sommer at SalMar slapp nyheten om at de skal investere 600 millioner i et slakteri- og videreforedlingsanlegg i regionen.

I samtale med kystkommuner

I dag vil ikke SalMars konserndirektør Trond Williksen bli intervjuet om saka, men han bekrefter i en e-post til NRK at de vil snakke med aktuelle kommuner de nærmeste ukene.

På et tilsvarende anlegg på Frøya har de 550 ansatte.

SalMar inviterte i mai alle kystkommunene i Troms til å tilby tomt til et lakseslakteri. Det som er kjent er at Lenvik, Balsfjord og Tromsø i tillegg til Sørreisa er på banen. SalMar har også invitert fire Finnmarks-kommuner til å melde seg.

Sørreisaordfører Jan-Erik Nordahl vil ikke bli intervjuet av NRK i denne fasen av SalMar-saka. Nabokommunen Lenvik lokker med Klubben, et nytt industriområde ved Grasmyr nord for Silsand. I Tromsø er Tønsvika pekt på som aktuell.

Frykter rømning fra ventemerder

Per Øyvind Winther er styreleder for Laukhelle Lakselva-vassdraget på Senja. Han er svært skeptisk til et lakseslakteri i fjordsystemet med Lakselva og Grasmyrvassdraget:

– Så vidt jeg skjønner skal det benyttes åpne ventemerder ved slakteriet. Og med den historia næringa har med rømninger, er vi svært skeptisk, sier Winther.

SalMar-sjefen har tidligere uttalt at etableringa ikke nødvendigvis blir på Senja, men at den vil skje et sted nord for Harstad og sør for Tromsø.

Samarbeider om slakteri i Nord-Troms

Imens har SalMar inngått et utvidet samarbeid med Lerøy Aurora AS på Skjærvøy der SalMar Nord nå slakter all sin laks i nord.

Og SalMar har invitert fire kommuner i Finnmark til et framtidig samarbeid som kan gi fylket et nytt lakseslakteri. Det er Lebesby, Båtsfjord, Nordkapp og Hammerfest.

SalMar ønsker å redusere transportavstandene for laksen som oppdrettes i Troms og forventer at denne omleggingen vil medføre redusert slaktekostnad og brønnbåtfrakt kombinert med bedre kvalitet på fisken som nå både oppdrettes og slaktes i Troms.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark