NRK Meny
Normal

Laksemillioner til kommunene

Regjeringen ønsker at kommunene skal få mer igjen fra oppdrettsnæringen.

Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker foreslår mer penger til oppdrettskommuner. Her fra et besøk hos Lerøy Vests matfiskanlegg ved Rongøy i Øygarden tidligere i år.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

I det reviderte statsbudsjettet som ble lagt fram onsdag foreslår regjeringen å øke kommunenes inntekter fra grønne oppdrettskonsesjoner fra 180 til 480 millioner kroner.

15 av de 45 grønne oppdrettskonsesjonene som ble tildelte i fjor ble auksjonert bort i en lukket budrunde. Prisen ble langt høyere enn forventet, og regjeringen mener derfor at det er på sin plass at vertskommunene får sin del av vederlaget.

– Kommunene skal få mer igjen for å legge til rette for havbruk. Det er gledelig at vi nå kan gi vertskommunene og lokalsamfunnet en større del av vederlaget som næringen betaler, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) i en pressemelding.

20 av de 45 oppdrettskonsesjonene gikk til Troms og Finnmark – 10 konsesjoner hver.

Økt salg

Opprinnelig var det beregnet at konsesjonssalget ville gi inntekter på 450 millioner kroner, og av dette skulle altså 180 millioner gå til kommunene. Nå plusser regjeringen på 301,7 millioner kroner.

Totalt får vertskommunene altså 481,7 millioner kroner fra de grønne konsesjonene.

Samlet vederlag for alle oppdrettskonsesjoner blir da på hele 1,2 milliarder kroner.

Sommarøy

Sommarøy i Troms får 30 millioner kroner til utbedring av fiskerihavna.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Penger til fiskerihavner

I tillegg til økte laksemillioner foreslår regjeringen at Napp i Lofoten og Sommarøy i Troms får en tilleggsbevilgning på 46 millioner kroner til fiskerihavner.

Fordelingen blir 16 millioner kroner til Napp og 30 millioner til Sommarøy.

– Fiskerihavnene er viktige for å kunne videreutvikle fiskerinæringen. Tildelingen på 46 millioner betyr at arbeidet i de to fiskerihavnene kan starte til høsten, og det blir mulig å gjennomføre prosjektene som opprinnelig planlagt, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.