Hopp til innhold

Laksedøden: – Så omfattende at vi ikke har utstyr i Norge til å håndtere dette

Oppdrettere jobber på spreng etter at en akutt oppblomstring av alger har tatt livet av en uviss mengde laks. De venter store økonomiske tap.

Olav Henry Olsen, deleier i Ørrolnesfisk AS

FORVENTER STORE TAP: Olav Henry Olsen i Sørrollnesfisk forventer store tap, og jobber for tiden på spreng.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Det er tragisk. Det er så omfattende at vi ikke har utstyr i Norge til å håndtere dette. Det nytter ikke hva vi finner på. Det blir for smått og puslete, sier Søren Balteskard, medeier i Norhern Lights Salmon i Grovfjord i Troms.

Den akutte oppblomstringen av alger i fjorder sør i Troms og nord i Nordland har tatt livet av store mengder laks. Nå jobbes det med å få opp den døde fisken.

Den kan ikke brukes som mat, men vil kanskje kunne behandles og brukes i andre produkter, men kapasiteten med å få opp og videresendt den døde laksen er – tross hjelpende hender fra andre i bransjen – sprengt.

– Alle beredskapsplaner er slått ut, sier Balteskard.

Elisabeth og Søren Balteskard i Northern Lights Salmon

FORTVILET: Elisabeth og Søren Balteskard i Northern Lights Salmon.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Store økonomiske tap

Utbruddet skjedde 14. mai. Torsdag var totalt fire selskaper er rammet av algene. På to anlegg er det snakk om rundt 1000 tonn laks.

Olav Henry Olsen forteller han jobber 24 timer i døgnet helt til det roer seg. Han er en av eierne i Sørrollnesfisk, et av selskapene som er rammet av dødelige alger i Astafjorden.

– Vi går på store økonomiske tap. Vi er forsikret, men det er store egenandeler knyttet til dette, sier han.

Olsen påpeker at algeoppblomstring naturlig forekommer i de norske kystområdene.

– Sist, for 28 år siden, hadde vi en oppblomstring som tok livet av store deler av fisken. Det hender av og til.

Død laks

STORE MENGDER: Oppdretterne har ikke oversikt over hvor store mengder laks som er død. et dreier seg om store mengder.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Veldig hard smell

Hva som kommer til å skje, vet ennå ikke Northern Lights Salmon. De har mange ansatte, både ute på havet og på lakseslakteriet.

– I gode år har vi satt av midler, så vi har en buffer å gå på. Vi får se hva som skjer. jeg tør ikke å spå utfallet, sier daglig leder Elisabeth Balteskard.

Hun står foran 1000-literskar fylt opp med død laks. Hun sier hun nå sover to timer hver natt, ellers jobber hun på spreng. 17. mai-feiring er bare å glemme.

Northern Lights Salmon har ennå ikke oversikt over omfanget, annet enn at det dreier seg om «ufattelig mye». De vet ikke om de mister 50 eller 100 prosent av fisken. Alt er uavklart.

Vi har holdt på med oppdrett i så mange år, og vet at av og til kommer det smeller. Denne gangen kom det veldig hardt, fordi det rammet så mange samtidig.

Pumper opp død laks

PUMPER OPP DØD LAKS: Det jobbes døgnet rundt i Sør-Troms.

Foto: Nils Mehren / NRK

Ukjent årsak

Algene som har herjet i Astafjorden og Ofotfjorden er trolig algegruppen chrysochromulina. Dette er alger som produserer en gift som rammer cellene i fiskens gjeller, slik at fisken ikke får oksygen, opplyste Havforskningsinstituttet tidligere denne uken.

Årsaken til algeoppblomstringen var 17. mai ennå ikke blitt gjort kjent for oppdretterne.

– Vi vet ikke om det kommer nye utbrudd, og nye algeoppblomstringer, sier Elisabeth Balteskard.

– Setter dere dette i sammenheng med klimaendringer?

– I utgangspunktet ikke, men det må fagfolk svare på.

– Er det til det beste å drive oppdrett i sjøen fremfor i lukkede anlegg på land?

– I lukkede anlegg er det andre utfordringer som dukker opp. Så det finnes ikke noen enkle løsninger i noen retninger, sier Balteskard.

Uviss varighet

Fiskridirektoratet melder 17. mai at det er vanskelig å si hvor lenge oppblomstringen vil vare. Storemengder oppdrettslaks er gått tapt som følge av oppblomstringen. På direktoratets hjemmeside står blant annet:

Algene er avhengige av næringssalter for at de skal vokse og øke mengden. Dersom algene ikke har tilgang på disse stoffene vil de etter hvert dø ut.

LES OGSÅ: