Lager fugler av reinsdyrknokler

I kunstnerboligen etter Nils-Aslak Valkepää i Storfjord jobber nå samiske kunstnere med en spesiell utstilling om fugler og lykke.

lassagammi kunst

Jenni Laiti henger opp beinfuglene i Lassagammi.

Foto: Arild Moe / nrk

Samiske kunstnere står i kø for å få jobbe i Lassagammi. Nå i februar er ei gruppe med svenske, finske og norske kunstnere der.

Jenni Laiti henter små beinrester fra reinsdyr opp av et glass. Den finsk-svenske kunstneren sitter med den vinterkalde fjorden utafor vinduene. Bølgene vasker nesten under bygget. Beinbitene blir til fuglefigurer.

Lykke i samisk filosofi

– Vi ser på hvordan lykke bevares i den samiske filosofien, og beinene har jo en rituell betydning, sier hun mens hun prøveopphenger fuglene sine under taket i Lassagammi.

Hun snakker om hvordan Valkeapää var opptatt av fugler, at han snakket med dem og kanskje selv følte seg som en fugl på sine reiser.

Lassagammi - med en del av den samiske multikunstnerens arbeider - kan kunstnere og forskere leie. Bygget har en særegen sekskanta form, bygd av tømmer og med en takkonstruksjon formet som toppen av en lavvo.

Selv fikk Valkepää - eller Áillohaš - bare bruke huset en kort periode før han døde i 2001.

Lassagammi

Lassagammi ligger i Storfjord og var en gang kunstnerboligen til Áillohaš. Lassagammi betyr Svaberg-gamme.

Foto: Arild Moe / NRK

Mange søker

Anne Dalheim leder stiftelsen som driver Valkeapää-boligen. De har et tjuetalls søkere hvert år, og rundt ti får en måned eller opptil tre der.

– Vi er svært opptatt av å gjøre Lassagammi til den plassen den fortjener, hjemmet til den store samiske kunstneren Áillohaš var, og som den verdenskunstneren han var, sier Laiti.

Både kunstnere og forskere kan søke om å leie Lassagammi. Bare juli måned kan den ikke leies, da bruker urfolksfestivalen Riddu Riddu den til utstillinger og arrangement.

Se video:

Kunstnerboligen til Nils Aslak Valkepää i Skibotn er svært ettertraktet blant samiske kunstnere for produksjon av ny kunst.
Akkurat nå er en finsk kunstner der. Hun arbeider med en installasjon, og den handler om fugler og lykke.

– Spesielt å komme hit

– For oss samiske kunstnere er det spesielt å komme inn i Valkepääs tidligere hjem, sier Synnøve Persen, som leder samisk kunstnerisk råd, og selv har brukt Lassagammi.

Hun peker på at Valkeapää var med å starte samiske kunstnerorganisasjoner og at den spennende utviklingen samisk kunst og kultur er inne i, derfor er en del av hans arbeid.

Kunstnergruppen som Jenni Laiti er med i arbeider fram mot ei utstilling som får form av en installasjon og en video.