NRK Meny
Normal

Lager små portrettfortellinger av tromsøværinger

Hva er din beste opplevelse? Hva gjør deg glad? Hva gjør deg trist? Hva har vært din største utfordring i livet? Dette er spørsmål «Humans of Tromsø»-grunnleggeren søker svar på.

Humans of Tromsø

Store og små visdomsord, fortellinger og spørsmål fra tromsøs innbyggere og besøkende deles med hele verden på Facebook.

Foto: Markku Kähkönen

– Det er så mye visdom i folk som de selv ikke er klar over. Mange forteller meg at de er ganske vanlig, men så kommer de med fantastiske sitater. Det er mye potensial i folk, og det er det jeg elsker med dette prosjektet, sier hobbyfotograf Markku Kähkönen til NRK.

Mikrobloggen "Humans of Tromsø" sprer seg som ild i tørt gress på Facebook. Gruppen, som ble startet for knappe tre uker siden, har allerede nær 2000 følgere.

Visdom

'I find myself giving good advice to other people, but sometimes I'm really bad at following them myself.'

Foto: Markku Kähkönen

– Jeg har tenkt på å starte en slik blogg lenge, men jeg har ikke hatt mot til å ta kontakt med folk. Men det går over all forventning. Tromsøværinger er åpne og imøtekommende, forteller han.

Humans of Tromsø

“He’s Russian, I’m from the Ukraine.'

Foto: Markku Kähkönen

Mye visdom

Inspirasjonen er den verdenskjente "Humans of New York"-grunnleggeren Brandon. Kähkönen oppsøker, på lik måte som Brandon gjør i New York, folk og forsøker å finne ut mer om dem. Deretter jobber han ut små fortellinger han legger ved bildene.

humans of tromsø

“Don't be too obsessed with any aspect of your life. I mean, you can do pretty much everything, but never do too much of anything, and it will lead to other fine qualities. It is part of an ancient Greek concept called 'sophrosyne'.”

Foto: Markku Kähkönen
Reise

“My parents are really paranoid when I travel the world. They’re afraid I’m gonna meet somebody and not come back home.'

Foto: Markku Kähkönen

Han er opptatt av å dele av seg selv, slik at også andre skal føle seg komfortabel.

– Jeg prater med dem, det gjør det lettere for andre å fortelle om seg selv. Det blir et slags mikrovennskap, forklarer Kähkönen.

Humans of Tromsø

“There was a river in my hometown. As a small boy, I would dig a hole in the sand. It was good for washing your hands or taking a drink, because the water in the river would be too dirty to use.'

Foto: Markku Kähkönen

Vil gjøre folk glad

Formålet er å la byens innbyggere bli kjent med hverandre, og å vise hvem som bor i Tromsø.

– Jeg prøver å gjøre folk glad. Jeg har allerede sett folk som møter hverandre og forteller at de har sett dem på "Humans of Tromsø". Det handler om det sosiale, sier han.

Human of Tromsø

'We're law students at UiT, going on our fourth year. Is this like a Humans of New York- type of thing?' 'I think I recognise the woman on your profile picture.'

Foto: Markku Kähkönen

Kähkönen er fra Helsinki i Finland, men flyttet til Tromsø sammen med familien for ti måneder siden. Han håper gruppen kan bli et springbrett videre mot en jobb som fotograf.

Men enn så lenge trives han med å jobbe med prosjektet, som har gitt han følgere fra hele verden.

– De historiene jeg husker best er de som får meg til å le, de som forteller en historie og får meg til å tenke at wow, det er helt utrolig. Jeg gjør dette for å få folk til å bli glad, sier han til NRK.