Hopp til innhold

Lager «strikkekuvøser» til barn i Nepal

Som en del av en landsomfattende strikkekampanje for å støtte et norskdrevet sykehus i Nepal, strikker en gjeng med kvinner på Andørja lapper og lager tepper til barn i det jordskjelvrammede landet.

Petra Frantzen strikker for Nepal

Leder for Frivilligsentralen på Ånstad, Petra Frantzen synes det er veldig fint at de kan bidra til Nepal med strikking.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Den eneste varmekilden de har i Nepal er solen, og når den går ned har de det veldig kalt. Derfor får de tepper som de kan bruke som en «strikkekuvøse» til babyene sine, sier Astrid Mikalsen som er en av kvinnene som bidrar med sine strikkeferdigheter.

Astrid Mikalsen strikker for Nepal

Astrid Mikaelsen synes det betyr mye å kunne bidra til Nepal.

Foto: Nils Mehren / NRK

Hver onsdag de siste tre årene har kvinnene samlet seg til strikking på Frivilligsentralen på Ånstad, hvor det ligger bunker med firkantede lapper i alle farger som skal bli til tepper.

– Jeg gjør det fordi jeg ikke gir penger til innsamlinger, men dette føler kommer fram til de som virkelig trenger det.

– Koser oss med tanken om at vi kan hjelpe

Mange av lappene og teppene blir levert anonymt på døra til Frivilligsentralen i poser.

– Det er ikke viktig hvem som har laget det, men at det kommer fram til de som trenger det, sier leder av Frivilligsentralen, Petra Frantzen.

I permer og på veggene er det bilder fra sykehuset, der de ser små barn tullet inn i teppene, som er laget på Ibestad og andre steder i landet.

Bilder til Frivilligsentralen fra Nepal

Kvinnene synes det er sterkt å se bildene de får fra Nepal.

Foto: Nils Mehren / NRK

Astrid og Petra er ikke i tvil om at deres innsats har stor betydning.

– Vi koser oss med tanken om at vi kan hjelpe noen, sier Astrid.

– Det er helt enormt når vi får bevis på at det kommer fram. At vi kan se babyer ligge i tepper som vi kjenner igjen, sier Petra.

– Det er kaos

En gang i måneden får kvinnene en avis med bilder fra sykehuset som er drevet av norske Kristin og Erik Bøhler, noe som gjør inntrykk.

– Jeg blir rørt. Spesielt i disse jordskjelvtidene, når vi vet at det er ekstremt stort behov for hjelp, forteller Petra.

De er anbefalt med å vente til høsten før de sender pakker igjen på grunn av regntiden i området, som er fra mai til september.

– Det kommer fram, men det tar mye lengre tid. Det blir liggende i Katmandu til de får infrastrukturen opp å gå igjen. Det er kaos der nå.

Trenger pengestøtte

Kvinnene vil fortsette å sende tepper i lang tid fremover, så lenge de har mulighet.

– Det koster over 500 kroner å sende en pakke, så vi trenger pengestøtte for å få de sendt, sier Astrid.

Hver onsdag blir det arrangert kaféonsdag på Frivilligsentralen hvor inntektene går til Nepal.

– Vi håper lokalbefolkningen fortsetter å bidra, fordi det er stort behov for varmekilder. Spesielt nå når det nesten bare er sammenraste hus og elendighet, forteller Petra.

Se TV-reportasje:

Kvinner på Ibestad strikker for å holde barn i Nepal varme.

Foto: Nils Mehren/NRK.