Hopp til innhold

Han har ni slike å røre i – lager mat til 1000 bryllupsgjester

300 kilo reinkjøtt. 100 servitører. 1000 gjester. 6 timer igjen. Men Jan Ole Buljo innrømmer at han er glad i å lage mat ...

Jan Ole Buljo 2

– Man må være på vakt hele tiden, sier Jan Ole Buljo.

Foto: Maria Therese R. Oskal

– Det går med 300 kilo reinkjøtt. Heldigvis fikk jeg kjøttet levert ferdig skåret opp, sier Jan Ole Buljo.

Fredag formiddag startet han å røre i grytene i Báktehárji idrettshall i Kautokeino. Han lager det tradisjonelle samiske festmåltidet bidos, som skal serveres i bryllupet mellom Anne Marie Therese Eira og Isak Anders Kemi.

Bidos

Ni kasseroller og åtte varmeplater må til for å lage all bryllupsmaten.

Foto: Jan Ole Buljo

Koker alltid for mye

Klokken ti var han i gang, og seks timer senere skal mat til 1000 gjester være klar. Klokken 16:00 starter bryllupsmiddagen.

– Når har jeg alt på plass, så det er ikke det store arbeidet. Jeg har jo kokt før, så man får en viss rutine. Det handler om mye og god planlegging, sier han rett før han skal i gang.

Og helt alene er han ikke. Han har nemlig alliert seg med noen rørehjelpere.

– Faktisk synes jeg det er vanskeligere å lage middag hjemme til fire personer. Jeg koker bestandig for mye, fortsetter han.

Må være på vakt

Totalt lager han 600 liter bidos. Han har åtte varmeplater å håndtere. Tre av kasserollene er på 80 liter, resten er 60-liters kasseroller. Til å servere maten må det på plass 100 servitører.

I tillegg til reinkjøttet, fikk han levert ferdig kuttet poteter og gulrøtter.

– Det eneste som er dumt er at vi ikke får lagd et bedre kjøkken her i idrettshallen, sier han.

– Med så mange kokeplater må man være på vakt hele tiden.

Jna Ole Buljo 1

Jan Ole Buljo er klar for en av sine største utfordringer på kjøkkenet. 600 liter bidos på seks timer.

Foto: Maria Therese R. Oskal

Fast bryllupskoker

De samiske bryllupene er kjent for å være store. Ikke nok med at det kommer 1.000 gjester fredag. Lørdag ventes det også en god del gjester, trolig like mange.

– Jeg vet ikke helt hvor mange. Men 600 liter bidos skal holde til hele helgen. Det er lenge siden det har vært et så stort bryllup i Kautokeino, sier Buljo.

Jan Ole avslører lite overraskende at han liker å lage mat.

– Det begynte sånn smått med barnedåp og konfirmasjoner, og etter hvert har det blitt flere forespørsler. Det har vært slik i Kautokeino at det har vært en tradisjon med faste bryllupskokere. Ellen Margrethe Hætta som var fast bidoskoker i mange år har blitt pensjonist, men jeg har fått være med og lært av henne flere ganger, sier Buljo.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Kautokeino» i nytt vindu