Lærlingekrise i Troms

355 mangler lærlingeplass.

Illustrasjonsfoto
Foto: Knut Fjeldstad/NTB / Scanpix

Etter to år på videregående skole i Troms står 355 elever på venteliste for å få læringeplass.

 

- Kjipt

Etter to år på bilmekanikerlinje ved Stagnes Videregående Skole i Harstad, skulle egentlig Lill Anita Aune ut i arbeidslivet. Men det blir det ikke noe av.

- Det er jo kjipt, sier 18 åringen til NRK.

- Man får jo ikke den utdanningen man ønsker hvis man ikke får lærlingeplass. Det er bilmekaniker jeg vil bli, så jeg blir jo fortvila, sier Aune.

- Hva synes du om at fremtiden er så usikker?

- Det er veldig frustrerende. Man vet jo ikke om man får noe utdanning i det hele tatt. Alt er så usikkert, forteller Aune.

- Uheldig situasjon

- Dette er en veldig trist situasjon for elevene, foreldrene og hele Nord-Norge. Vi trenger disse ungdommene, sier Fylkesråd for kompetanse, Roger Ingebrigtsen.

- Det verste som kan skje er at de ikke får noen tilbud. Vi jobber derfor hardt for å få enda flere bedrifter til å ta imot lærlinger. Der vi ikke får det til, prøver vi å gi dem et tilbud i skolen, sier Ingebrigtsen.

- Hvorfor er det så stor mangel på lærlingeplasser?

- En av grunnene er at man har en bedriftsstruktur i Tromsø med mange små bedrifter. Mange av disse sliter med å holde hodet over vannet, og synes det er krevende å ta inn lærlinger, forteller Ingebrigtsen.

- I tillegg har vi fått rapporter de siste årene at enkelte bedrifter foretrekker å rekruttere billig utenlandsk arbeidskraft. Dette er jo en kortsiktig tenkning, mener Ingebrigtsen.

- Må tenke seg bedre om

Lill Anita Aune mener at man i fremtiden bør tenke seg bedre om.

- Man burde ikke ta flere elever inn på en linje enn hva det er kapasitet til ute i bedriftene. Da går man nesten unødvendige år. Da ville jeg foretrukket å ombestemme meg tidligere, sier Aune.