NRK Meny
Normal

Lærer gamlingene å bruke nettbrett

Andelen eldre som bruker nettbrett øker i Norge. Nå tilbyr ungdom i Alta opplæring for denne brukergruppen.

Nettbrett
Foto: Saubi Jean Jacques / Colourbox/Photopqr/Sud Ouest

Stadig flere eldre har skaffet seg nettbrett og smarttelefoner, men ikke alle har kunnskap om hvordan disse apparatene skal brukes.

I Alta tilbyr elever ved Sandfallet ungdomsskole opplæringskurs for pensjonister.
For ungdommene er smarttelefoner og nettbrett daglige verktøy, dermed ønsker de å lære opp pensjonister.

– Ikke så lett for gamlinger

En av dem som deltok på kurset var Arild Andreassen. Han fikk nettbrett i gave til jul i fjor, nå vil han lære å bruke den også.

– Det er ikke så lett å huske alle detaljer når man kommer opp i en viss alder. Vi gamlinger tar ikke dette så lett som ungdommene. Jeg har selv hatt barnebarn til å lære meg opp, men det har gått for fort, sier han.

Kurs i bruk av nettbrett

Elever ved Sandfallet ungdomsskole har kurs i nettbrett og smarttelefon for eldre.

Viktig for eldre brukere

Det er de godt over seksti som har brukt denne teknologien minst til nå. På dette kurset var det kun to deltakere denne dagen. Det viser seg at flere også i denne generasjonen nå bruker disse duppedingsene sier Elin Johansen stipendiat ved universitetet i Alta.

– Vi har sett at det har vært en stor økning de siste årene. Spesielt når det gjelder nettbrett. Dette er en enkel brukervennlig teknologi og en viktig del av vår mediekultur. Dermed er den viktig også får eldre brukere, sier Johansen.

Lærer av å lære bort

For dem som har enten brett eller telefon i hendene gjennom hele dagen, er det enkelt å bruke. Ni av ti tenåringer har en smarttelefon. Allikevel har også de lært gjennom å lære andre, forteller Stine Søderholm og Magni Klevstad Jakobsen i 9. klasse ved Sandfallet ungdomsskole.

– Vi sett på hvordan det er å lære bort til andre, sier Klevstad.

– Du kan det jo bedre selv når du lærer bort, sier Søderholm.