NRK Meny
Normal

La opp, men håper nå på NM-suksess

Håkon Mikalsen (25) satser på topp 10-plassering i NM.

Håkon Mikalsen

Håkon Mikalsen serverer kaffe i leiligheten han eier sammen med storebroren. Endelig er han tilbake for fullt som skiløper.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Som 18-åring brakk han både lårbeinet og leggen under en treningstur. Så møtte Håkon Mikalsen veggen – og la langrennsskiene på hylla.

Nordlys-oppslag fra 2008

Slik så oppslaget i Nordlys ut etter fallet på trening i 2008.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Men så kom overskuddet tilbake. Og foran NM på ski i Tromsø i slutten av måneden, er nordreisaværingen et av de fremste lokale håpene Team Nord-Norge har i sin stall.

– Jeg ser fram til å gå NM på hjemmebane. Jeg håper på en god dag og vil kjempe om en topp 10-plassering, ikke minst på 15 km klassisk på åpningsdagen, sier Mikalsen til NRK.

  • Se Nordnytt-innslaget om Håkon Mikalsen:
Håkon Mikalsen fra Nordreisa hjemme i leiligheten og ute i løypa. Også bilder av trener Roy Helge Larsen.

Se TV-reportasjen om Håkon Mikalsen, som er tilbake som skiløper etter å ha lagt opp. Foto/redigering: Gunnar Grindstein.

Møtte veggen

Men det er ikke mange månedene siden situasjonen var en annen. Skisatsing kombinert med sivilingeniørstudier ble i meste laget.

Kroppen sa stopp.

– Jeg la på en måte opp skikarrieren min, jeg gjorde det, sier Mikalsen.

Og fortsetter:

– Ett år etter at jeg fikk den smellen, så sa jeg at det var nok. Og jeg la opp, ja. Men jeg har hatt et lite håp om å komme tilbake igjen, smiler Mikalsen.

Han tok en masse prøver, men legene klarte ikke å gi Mikalsen noe sykdomssvar.

– Det var bare kroppen som sa i fra at belastningen ble for stor.

Treneren imponert

Nå har han trent seg opp igjen. NM i Tromsø er et av sesongens store mål. Trener for Team Nord-Norge, Roy Helge Larsen, er imponert over sin elev.

– Håkon har hatt ei fantastisk fin utvikling, egentlig, fra tidlig i sommer. Han har for første gang på noen år kunnet trene normalt, sier Larsen.

Roy Helge Larsen

Trener Roy Helge Larsen er imponert over hvordan Håkon Mikalsen har kommet tilbake etter all motgangen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Kan han klare topp 10 under NM?

– Ja, det tror jeg er fullt mulig. Han gikk veldig bra i Østersund under Skandinavisk Cup sist helg. Så på en god dag, så er Håkon inne blant de 10. Og størst mulighet har han nok på den første NM-distansen, 15 km klassisk, sier Larsen.

Var på rekruttlandslaget.

Mikalsen ble i sin tid tatt ut på rekruttlandslaget – før han møtte veggen. Og han har ikke gitt opp en gang å nå norgestoppen.

– Det er knalltøft å komme opp bare i Norge. Du ser Tour de Ski, der er det sju nordmenn som er topp ti. Skal jeg komme inn bare i NM, så må jeg ha en maks dag. Så håper jeg å ta steg hele veien framover, sier Håkon Mikalsen – før han legger til:

– Det føles uansett fantastisk, etter det jeg har opplevd, å kjenne at kroppen fungerer igjen. Og at jeg kan trene for fullt, slutter Håkon Mikalsen.